Intensiteetin _(akustinen_fonetiikka) määritelmä

Intensiteetin _(akustinen_fonetiikka) määritelmä

Tähän pitäisi saada määritelmä jostain akustiikan tai fysiikan oppikirjasta. FPS2000:n määritelmä on hieman epämääräinen ja kiertelevä.

Stefan Werner (keskustelu)16. marraskuuta 2012 kello 13.37

Kuinka olisi: "Akustisessa fonetiikassa äänen fysikaalisten ominaisuuksien yhteydessä intensiteetti ilmaisee äänessä välittyvää tehoa pinta-alayksikköä kohti.Tehon (tehdyn työn määrä aikayksikössä) yksikkö on watti, lyh. w, ja äänen intensiteetin yksikkö on w/cm²."

Lisäselvitys: Kuuloalueella hyvin voimakkaan, lähellä kipukynnystä olevan äänen intensiteetti on n.0,0001 w/cm² ja heikon, juuri ja juuri kuultavissa olevan äänen intensiteetti on miljoona kertaa heikompi eli 10 potenssiin -16 w/cm² (en löydä matemaattisia merkkejä ja potenssia). Koska intensiteettiä kuvaavat absoluuttiset luvut ovat hyvin hankalia käsitellä, sovelletaan intensiteetin kuvauksessa käytännöllisempää logaritmista yksikköä desibeli (lyh.dB), jolla ilmaistaan kahden äänen intensiteetin suhdetta. Kuulokynnyksen tuntumassa (kuuloalueen alarajoilla) intensiteetin 10 potenssiin -16 w/cm² omaava ääni saa sopimuksenvaraisesti arvon 0 dB. Desibelin yksikkö vastaa paremmin intuitiivista käsitystämme äänten erilaisista voimakkuuksista. Tässä yhteydessä on syytä erottaa toisistaan fysikaalinen käsite intensiteetti ja kielellinen käsite voimakkuus, jota tutkitaan fonetiikassa ja fonologiassa erityisesti paino-otsakkeen alla. Lähteet: Lyömätön opiskelijan perusteos Kari Suomi: "Johdatusta puheen akustiikkaan" & David Crystal: "A Dictionary of Linguistics & Phonetics"

Olen tässä epävarma siitä, onko tieto riittävää.

Aulikki H-T (keskustelu)4. huhtikuuta 2013 kello 09.40

Anteeksi kohtuuttoman pitkää vastausviivettä! Automaattinen hälytys vaan ei toiminut ja huomasin viestisi vasta nyt...

En ole ihan varma, pitääkö/kannattaako tähän ottaa mukaan myös voimakkuus-käsite (ja mahdollisesti lisäksi äänekkyys ja amplitudikin), mutta itse määritelmä on minusta joka tapauksessa oikein hyvä.

Stefan Werner (keskustelu)18. toukokuuta 2013 kello 14.44