Siirry sisältöön

Ravitsemustiede:ravitsemustiede

Tieteen termipankista

ravitsemustiede

ravitsemustiede
ravintotiede (vältettävä)
Määritelmä tieteenala, joka tutkii ihmisen ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä ottaen huomioon biologiset, psyykkiset, sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät
Selite Ravitsemustiede on tieteenala, joka pyrkii ymmärtämään millä tavoin ruoka, syöminen ja ravintoaineet vaikuttavat elimistön toimintaan ja ihmisten terveyteen. Pääsuuntia ovat ravitsemusfysiologia ja aineenvaihdunta, väestön ravitsemus ja ravitsemusepidemiologia sekä kliininen ravitsemus. Kiinnostuksen kohteena on esimerkiksi se, millaista ruokaa eri väestöt syövät ja miksi ihminen valitsee tiettyjä ruokia, tai miten eri ruoat tai niiden sisältämät aineet vaikuttavat ihmisen fysiologiaan. Kokeellisen ravitsemustieteellisen tutkimuksen tavoitteena on selvittää solu- ja kudostason mekanismeja. Tutkimuskohteena ovat myös ruoankulutuksen ja ruokajärjestelmän ympäristövaikutukset ja muut kestävyyden osa-alueet. Suomessa ravitsemusta tutkitaan monipuolisesti monitieteisissä ja tieteidenvälisissä tutkimusryhmissä eri näkökulmista. Yhteistyötä tehdään esim. lääketieteen, elintarviketieteiden, biokemian, mikrobiologian, kuluttajatutkimuksen, käyttäytymistieteiden, ympäristötieteiden ja biostatistiikan/bioinformatiikan tutkijoiden kanssa.

Erikieliset vastineet

nutrition scienceenglanti (English)
ciencia de la nutriciónespanja (español)
scientia nutritiolatina (Latina)
science de la nutritionranska (français)
näringsläraruotsi (svenska)
Ernährungswissenschaftsaksa (Deutsch)
toitumisteadusviro (eesti)


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2025: Ravitsemustiede:ravitsemustiede. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:ravitsemustiede.)