Teologia:anateema
anateema
anateema |
Määritelmä
uskonnollinen oppituomio, joka pitää tietynlaista näkemystä vääränä
Selite
Kreikkaan pohjautuva latinan ilmaus anathema sit, ”hän olkoon erotettu”, esiintyy erityisesti katolisen kirkon kirkolliskokousten päätöksissä, joissa tietty henkilö tai ryhmä ekskommunikoidaan eli erotetaan kirkon yhteydestä. Anateemat ovat tavallisesti ehdollisia lauseita: jos joku uskoo näin, hän olkoon erotettu. Anateeman voi periaatteessa väistää kiistämällä uskovansa ehdollisen lauseen tavoin.
Ryhmän yhteydestä erottaminen pohjautuu moniin Vanhan ja Uuden testamentin säännöksiin (esim. Matt. 18: 15-18). Vaikka anateeman käsite liittyy roomalaiskatoliseen kirkkoon, vastaavanlaisia tuomitsemistoimia ja kirkosta erottamisen normeja sisältyy useimpiin kristillisiin yhteisöihin. Vaikka anateemojen luetteleminen kirkon päätöksissä antaa yhteisöstä ankaran kuvan, yhden käsityksen vääräksi toteaminen on teknisessä mielessä lempeämpi opin kuvaus kuin sellainen menettely, jossa vain yksi oppi julistetaan ainoaksi oikeaksi.Erikieliset vastineet
anathema | englanti (English) |
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Teologia:anateema. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:anateema.)