Antropologia:konkreettinen aika

    Tieteen termipankista

    konkreettinen aika

    konkreettinen aika
    Määritelmä aika hahmotetaan tapahtumien kautta, esimerkiksi rituaalit eivät ala tiettyyn kellonaikaan, vaan silloin kun kaikki valmistelut tapahtumaa varten on saatu valmiiksi
    Selite

    Sosiaali- ja kulttuuriantropologiassa aika ymmärretään sosiaaliseen organisaatioon liittyvänä kulttuurisena ilmiönä. Yksi tähän liittyvä keskeinen antropologinen havainto koskee erottelua abstraktin ja konkreettisen ajan välillä.

    Konkreettisella ajalla tarkoitetaan sitä, että aika on olemassa ainoastaan toiminnan ja prosessien yhteydessä. Esimerkiksi rituaalit eivät ala tiettyyn kellonaikaan, vaan silloin kun kaikki on valmista tapahtumaa varten. Konkreettinen aika poikkeaa niin sanotuissa länsimaissa (mutta enenevästi ympäri maailman) käytetystä kelloajasta, jossa aika nähdään mitattavana asiana, jota voi säästää tai tuhlata. Abstrakteilla ajanmääreillä kuten tunnilla tai päivällä on tällöin merkitys vaikkemme tietäisikään mitä niiden aikana tapahtuu. Konkreettisessa ajassa vain konkreettisilla tapahtumilla on merkitys ja aika hahmotetaan niiden kautta. Historiallisesti katsottuna enemmistö maailman yhteisöistä on noudattanut konkreettista aikaa ja abstrakti aika on verrattain uusi ja poikkeuksellinen sosiaalinen ilmiö.
    Lisätiedot Lähde: Eriksen, Thomas Hylland (2004). Toista maata? Johdatus antropologiaan. Gaudeamus Helsinki University Press.

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HyllandEriksenT2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Antropologia:konkreettinen aika. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Antropologia:konkreettinen aika.)