Ravitsemustiede:biomerkkiaine
biomerkkiaine
biomerkkiaine | (suositeltu) | ||
biomarkkeri |
Määritelmä
biokemiallinen, toiminnallinen tai kliininen indikaattori, joka voi heijastaa ravinnonsaantia, ravitsemustilaa, elimistön toimintaa tai sairausriskiä
Selite
Biomerkkiaineiden avulla saadaan tietoa ravinnon saannista ja ravinnon vaikutuksesta elimistön toimintaan. Biomerkkiaineita hyödynnetään esimerkiksi ravitsemusohjauksen tukena ja ravitsemustutkimuksessa. Esimerkiksi seerumin 25-OH-D-vitamiinipitoisuus kuvaa elimistön D-vitamiinitilaa, seerumin LDL-kolesterolipitoisuus kuvaa sepelvaltimotaudin riskiä ja ravinnon vaikutusta riskiin, virtsan natriumpitoisuus heijastaa natriumin saantia ja varpaankynsien seleenipitoisuus kuvaa pitkäaikaista seleeninsaantia.
Erikieliset vastineet
biomarker | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:biomerkkiaine. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:biomerkkiaine.)