Ravitsemustiede:ruoka-allergia
ruoka-allergia
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
ruoka-allergia |
Määritelmä
ruokayliherkkyys, jossa voidaan osoittaa vasta-ainevälitteinen eli immunologinen mekanismi
Selite
Ruoka-allergioita aiheuttavat ruoan sisältämät proteiinit. Varhaislapsuudessa aiheuttajia ovat tavallisesti maito, muna ja/tai viljat. Myöhemmin oireet johtuvat usein juureksista, vihanneksista ja hedelmistä, ja ne liittyvät koivun siitepölyallergiaan. Erityisesti kala-allergia, mutta myös maito- ja vilja-allergia voivat säilyä koko eliniän. Ruoka-allergia ilmenee tavallisesti hengitysteiden, ihon tai ruoansulatuskanavan oireina. Hengenvaarallinen on anafylaktinen reaktio, joka voi johtaa sokkiin.
Erikieliset vastineet
food allergy | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:ruoka-allergia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:ruoka-allergia.)