Ravitsemustiede:kolesteroli

    Tieteen termipankista

    kolesteroli

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    kolesteroli
    Määritelmä rasva-aineisiin kuuluva yhdiste, jota on eläinsolujen kalvorakenteessa kaikkialla elimistössä
    Selite Kolesterolia on lihassa, kalassa, rasvaisissa maitovalmisteissa ja kananmunan keltuaisessa. Kasvikunnan tuotteissa sitä ei ole.  Elimistössä kolesteroli on steroidihormonien ja sappihappojen esiaste.  Ruoasta saatu kolesteroli vaikuttaa jonkin verran veren kolesterolitasoon, mutta vaikutus on yksilöllistä. Käsitteillä ”hyvä” eli HDL- ja ”paha” eli LDL-kolesteroli tarkoitetaan veressä olevan kolesterolin eri kuljetusmuotoja.

    Erikieliset vastineet

    cholesterolenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:kolesteroli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:kolesteroli.)