Ravitsemustiede:karotenoidi
karotenoidi
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
karotenoidi |
Määritelmä
yhteisnimi kasvisten noin 600 keltaiselle, oranssille ja punaiselle väriaineelle, jotka vihreissä kasveissa peittyvät lehtivihreän alle
Selite
Karotenoideja ovat mm. betakaroteeni, alfakaroteeni, kantaksantiini, lykopeeni, luteiini ja betakryptoksantiini. Osalla niistä, erityisesti betakaroteenilla sekä alfakaroteenilla ja betakryptoksantiinilla, on A-vitamiinivaikutusta, sillä ne ovat A-vitamiinin esiasteita. Lohikalojen lihasten punainen väri on karotenoideihin kuuluvaa astaksantiinia. Karotenoidit ovat muuten kestäviä ruoanvalmistuksessa, mutta ne hapettuvat herkästi. Betakaroteenia (E 160a), annattoa (E 160b), kapsantiinia (E 160c), lykopeenia (E 160d), luteiinia (161b), kantaksantiinia (161g) sekä eräitä muita karotenoideja käytetään elintarvikkeissa väriaineina. Niitä eristetään kasveista tai valmistetaan synteettisesti. Osa karotenoideista on elimistön antioksidantteja.
Lisätiedot
lat. carota=porkkana
Erikieliset vastineet
carotenoid | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:karotenoidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:karotenoidi.)