Ravitsemustiede:d-vitamiini
D-vitamiini
| D-vitamiini |
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sen muotoja ovat D3-vitamiini (kolekalsiferoli) ja D2-vitamiini (ergokalsiferoli). Aktiivisin muoto elimistössä on 1,25-dihydroksi-D-vitamiini eli kalsitrioli. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota vain muutamat ruoka-aineet sisältävät luonnostaan. D3-vitamiinia syntyy myös auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta ihossa.
Elimistössä D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan, ja siten luuston kehitykseen ja ylläpitoon. D-vitamiini osallistuu elimistössä myös moniin muihin säätelyihin, ja sitä tarvitaan mm. immuunivasteen säätelyyn. D-vitamiinin puutossairaus on lapsilla riisitauti ja kasvuiän jälkeen osteomalasia. Hyvin suuri D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa kalsiumin kertymistä pehmytkudoksiin, erityisesti munuaisiin.
Ravinnosta D-vitamiinia saadaan eläinperäisistä tuotteista D3-muodossa. Runsaimmin sitä on kalassa ja kananmunassa. D2-vitamiinia saadaan mm. joistakin metsäsienistä. Merkittäviä lähteitä ovat ne maito- ja ravintorasvavalmisteet, joihin D-vitamiinia lisätään valmistuksen yhteydessä. Suomessa suositellaan D-vitamiinivalmisteiden käyttöä useille ryhmille, kuten imeväisille, lapsille ja nuorille sekä raskaana oleville naisille ja vanhuksille.Erikieliset vastineet
| vitamin D | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Parkkinen&Rautavirta2006, Ravitsemustiede2021, Ravitsemus- ja ruokasuositukset
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2025: Ravitsemustiede:d-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:d-vitamiini.)