Ravitsemustiede:d-vitamiini
D-vitamiini
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
D-vitamiini |
Määritelmä
yhteisnimi D2-vitamiinille (ergokalsiferoli) ja D3-vitamiinille (kolekalsiferoli)
Selite
D2-vitamiini on kasvikunnan, D3-vitamiini eläinkunnan tuotteissa esiintyvä vitamiinimuoto. D3-vitamiinia syntyy myös auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta iholla D-vitamiinin esiasteesta. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota vain muutamat ruoka-aineet sisältävät luonnostaan. Runsaimmin sitä on kalassa ja jonkin verran eräissä metsäsienissä ja kananmunassa. Merkittäviä lähteitä ovat ne maito- ja ravintorasvavalmisteet, joihin D-vitamiinia lisätään valmistuksen yhteydessä. D-vitamiinivalmisteita tai kalanmaksaöljyä suositellaan aina pikkulapsille ja useille erityisryhmille pimeänä vuodenaikana tai jos ulkona oleskelu on vähäistä. Elimistössä D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan, erityisesti luuston ja hampaiden muodostukseen. Suurina kerta-annoksina se on myrkyllinen. Liikasaannin riski liittyy myös pitkäaikaiseen ja runsaaseen D-vitamiinia sisältävien vitamiinivalmisteiden käyttöön, josta seurauksena voi olla kalsiumin kertymistä pehmytkudoksiin, erityisesti munuaisiin. D-vitamiinin puutossairaus on lapsilla riisitauti ja kasvuiän jälkeen osteomalasia.
Erikieliset vastineet
vitamin D | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:d-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:d-vitamiini.)