Kielitiede:akrofonia

Tieteen termipankista

akrofonia

akrofonia
Määritelmä useiden eri kirjoitusjärjestelmien kehitysvaiheessa sovellettu periaate, jossa kuvasymbolia tai esittävään kuvaan pohjautuvaa logogrammia käytetään sanan (eli kirjoitusmerkin tarkoitteen nimityksen) ensimmäisen äänteen tai ensimmäisten äänteiden merkkinä
Selite

Akrofonia oli rebus-periaatteen ohella ratkaisevassa asemassa kirjoitusjärjestelmien kehityksessä. Sitä käytettiin mm. Egyptin hieroglyfikirjoitusta, Mesopotamian nuolenpääkirjoitusta ja Mesoamerikan kirjoitusjärjestelmiä kehitettäessä.

Esimerkkejä:

  • Egyptin hieroglyfikirjoituksessa äänne /n/ (kirjoitusasultaan veden aaltoilevaa pintaa kuvaava merkki 𓈖) pohjautuu egyptin ’vettä’ tarkoittavaan sanaan nt. Akrofoninen prosessi jatkui myös seemiläisissä kielissä, joissa kirjain <m> pohjautuu seemiläiseen ’vettä’ tarkoittavan sanan *māy- ensimmäiseen äänteeseen. Samaa graafista juurta ovat foinikian, kreikan ja latinan m-kirjaimet.
  • Luuvilaisella hieroglyfikirjoituksella kirjoitusmerkki <ta> on johdettu sanasta targasna- ’aasi’.
  • Mayahieroglyfikirjoituksessa äänne /ba/ on kirjoitettu taskurotan (klassisen mayakielen sana baah) päätä kuvaavalla merkillä.
  • Asteekkien kirjoitusjärjestelmässä äänne /tɬa/ on kirjoitettu (ihmisen etu)hampaita (nahuatliksi tlantli /tɬantɬi/) kuvaavalla merkillä.

Akrofoniaa sovelletaan myös nykyaikana esim. eri kirjoitusjärjestelmien (kuten latinalaisten tai thai-aakkosten) opetteluun kuvilla, joita vastaavien sanojen ensimmäinen äänne vastaa opeteltavaa kirjoitusmerkkiä.

Akrofoniaan perustuvat myös mm. radioaakkoset, kuten suomalaiset radioaakkoset (muotoa Aarne-Bertta-Celsius) ja nk. ”Nato-aakkoset” (muotoa Alfa-Bravo-Charlie).
Lisätiedot Etymologia: muinaiskreikan ἄκρος (ákros, ’ylin, uloin, reunalla, alussa, ensimmäinen’) + φωνή (fōnḗ, ’ääni’)

Erikieliset vastineet

acrophonyenglanti (English)
acrophonieranska (français)
akrofoniruotsi (svenska)

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:akrofonia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:akrofonia.)