Teologia:hyväksyminen

    Tieteen termipankista

    hyväksyminen

    hyväksyminen
    Määritelmä Jumalan toimenpide, jolla ihminen siirretään armon ja pelastuksen tilaan ilman mitään vaatimuksia tai ehtoja
    Selite

    Hyväksyminen (acceptatio, verbit accepto, accipio) on läntisen teologian perinteinen termi, joka liitetään Jumalan pelastustyöhön. ”Jumala hyväksyy sinut eli katsoo sinut vanhurskaaksi yksinomaan Kristuksen tähden” (Luther). ”Jumalan oikeudenmukaisuus on sitä että Jumala hyväksyy meidät” (Luther).

    Termin käyttöön liittyy kahdenlaisia rajaavia tekijöitä. Yhtäältä hyväksymistä saatetaan pitää kristillisestä teologiasta poikkeavan modernin psykologian tai nykyaikaisen, sallivan ihmiskäsityksen ilmauksena. Näin ei kuitenkaan teologian historiassa asian laita ole.

    Toisaalta ja olennaisemmin kristillinen teologia on aina keskustellut siitä, voiko Jumala pelkästään hyväksymällä saattaa ihmisen pelastuksen tilaan. Yleisen tulkintalinjan mukaan voi kyllä, mutta samalla ja tosiasiallisesti Jumala ei pelasta ketään ”väkivalloin” (näin Agricola, Uuden testamentin alkupuhe) eikä oikeudenmukaisena toimijana hyväksy mitä tahansa. Uskon edellyttämisen ja Kristuksen pelastustyön erilaisten piirteiden kautta ihmisen toimijuuden ja Jumalan oikeudenmukaisuuden ehdot pyritään pitämään voimassa yhdessä hyväksymisen kanssa.

         Hyväksymisopin äärimuoto on ns. acceptilatio (näin lat. engl. acceptilation), jossa Jumalan hyväksyvä päätös kerta kaikkiaan yksin riittää ihmisen pelastamiseen ilman mitään muita ehtoja. Acceptilatio ja hyväksymisoppi esiintyvät kaikkien vapaamielisimpien kristittyjen puheessa. Niitä ei ole tuomittu harhaopeiksi, mutta kristinuskon enemmistö ei opeta niitä sellaisinaan, vaan katsoo Kristuksen työn tuovan Jumalan pelastustahtoon vielä sisällöllisiä lisiä.

    Oikeaoppisten pelastuskäsitysten ja sovitusoppien keskeisenä osana on silti Jumalan suorittama hyväksyminen, joka ankkuroituu tyypillisesti anteeksiantamiseen ja vanhurskauttamiseen. Esimerkiksi sovinnon teologiaa voidaan näin tulkita maltillisesti rajattuna hyväksymiskäsityksenä. Acceptilatio-ajatusta voi pitää maksimaalisen avoimena sovitusoppina.

    Erikieliset vastineet

    acceptationenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Crisp2022

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Teologia:hyväksyminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:hyväksyminen.)