Ravitsemustiede:hiilihydraatti

    Tieteen termipankista

    hiilihydraatti

    Tiedosto:Ruoan keskeisten hiilihydraattien ryhmittely
    hiilihydraatti
    Määritelmä yhdestä tai useammasta sokeriyksiköstä koostunut yhdiste
    Selite

    Kasvit muodostavat hiilidioksidista ja vedestä hiilihydraatteja (glukoosia) yhteyttämällä. Yhdestä sokeriyksiköstä muodostuneita hiilihydraatteja ovat monosakkaridit, kuten galaktoosi, glukoosi ja fruktoosi. Kahdesta sokeriyksiköstä muodostuvat sokerit ovat disakkarideja, ja niitä ovat mm. laktoosi, maltoosi ja sakkaroosi. Oligosakkaridit ovat hiilihydraatteja, jotka koostuvat 3–9 monosakkaridista. Polysakkaridit sisältävät yleensä useita satoja tai tuhansia sokeriyksiköitä. Esimerkiksi glykogeeni, tärkkelys, hemiselluloosa ja selluloosa muodostuvat pitkistä glukoosiketjuista.

    Hiilihydraatteja on pääasiassa viljavalmisteissa, perunassa, palkokasveissa, hedelmissä ja marjoissa. Eläinkunnan tuotteista vain maidossa on merkittävä määrä hiilihydraattia, joka on laktoosia. Glykogeeni on eläinten ja ihmisten lihaksissa ja maksassa esiintyvä, glukoosista muodostunut polysakkaridi.

    Hiilihydraatit eivät ole ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, mutta niitä tarvitaan normaalin aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Aivot tarvitsevat noin 140 g glukoosia vuorokaudessa. Hiilihydraattien energiasisältö on 17 kJ (4 kcal) /g.

    Imeytymätön hiilihydraatti on ravintokuitua, josta ei muodostu energiaa elimistössä, mutta sitä sisältävät elintarvikkeet mm. tasapainottavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Hiilihydraattien välttämisen eduista laihdutettaessa ei ole tieteellistä näyttöä.
    Lisätiedot Etymologia: kreik. hydor=vesi

    Erikieliset vastineet

    carbohydrateenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:hiilihydraatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:hiilihydraatti.)