Ravitsemustiede:sakkaroosi
sakkaroosi | ruokosokeri
sakkaroosi | |||
ruokosokeri |
Sakkaroosia on marjoissa, hedelmissä ja joissakin kasviksissa. Erityisesti sitä on sokerijuurikkaassa ja sokeriruo´ossa, joita käytetään sokeriteollisuudessa sokerin ja sokerivalmisteiden raaka-aineina.
Sakkaroosia käytetään muiden makeutusaineiden vertailukohtana, ja sen makeudeksi on määritelty 1 (tai 100).
Sakkaroosin energiasisältö on 17 kJ (4 kcal) /g.
Ruoansulatuksessa sakkaroosi hajoaa glukoosiksi ja fruktoosiksi.Sakkaroosi liukenee hyvin veteen ja vaikuttaa monella tavalla ruokien rakenteeseen. Kuumennettaessa se karamelloituu ja ruskistuu. Hajonnut (invertoitunut) sakkaroosi osallistuu Maillardin reaktioon. Hiiva ja muut pieneliöt voivat käyttää sakkaroosia ravinnokseen. Sakkaroosi parantaa hillojen ja mehujen säilyvyyttä vedensidontakykynsä ja osmoosin avulla.
Yleiskielessä sanalla sokeri tarkoitetaan sakkaroosia. Jos pakkausmerkinnässä on maininta ”sokeriton”, tuotteeseen ei ole lisätty sakkaroosia.
Sakkaroosia voi sisältyä diabeetikon ruokaan, ts. diabeetikon ruokavalio ei ole sokeriton ruokavalio.Erikieliset vastineet
saccharose, sucrose (luo nimityssivu) | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:sakkaroosi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:sakkaroosi.)