Siirry sisältöön

Ravitsemustiede:kosher

Tieteen termipankista

kosher

kosher
košer
Määritelmä ruoka joka on valmistettu ja tarjottu juutalaisten puhtaussäännösten mukaan
Selite Vanhassa Testamentissa määritetään, mitkä ovat sallittuja ja kiellettyjä ruokia sekä miten ruoat valmistetaan ja tarjotaan.  Sallittuja, kosher, ovat kaikki kasvikset ja sienet, useimmat linnut, sellaiset kalat, joilla on näkyvät suomut sekä märehtijät, joilla on sorkat. Kiellettyjä ovat sen sijaan eläimet, jotka eivät märehdi, mutta joilla on sorkat, kuten sika. Lisäksi kiellettyjä ovat veri, nilviäiset ja äyriäiset, petoeläimet, matelijat ja sammakot.  Jotta ruoka olisi kosher, se täytyy valmistaa säädösten mukaan. Eläimet teurastetaan kuten Vanhassa Testamentissa on sanottu. Maitoa ja lihaa ei saa yhdistää keskenään, nauttia samoista astioista eikä syödä samalla aterialla.
Lisätiedot Jiddišinkielisestä sanasta כּשר‎ (košer, /ˈkɔʃəʁ/) < heprean כָּשֵׁר‎ (kašér), ’sopiva, asianmukainen’.

Erikieliset vastineet

kosherenglanti (English)
כָּשֵׁרheprea (עברית)
כּשרjiddiš (ייִדיש)
kosherruotsi (svenska)

Käytetyt lähteet

Parkkinen&Rautavirta2006

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2025: Ravitsemustiede:kosher. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:kosher.)