Ravitsemustiede:kosher
kosher
kosher | |||
košer |
Määritelmä
ruoka joka on valmistettu ja tarjottu juutalaisten puhtaussäännösten mukaan
Selite
Vanhassa Testamentissa määritetään, mitkä ovat sallittuja ja kiellettyjä ruokia sekä miten ruoat valmistetaan ja tarjotaan. Sallittuja, kosher, ovat kaikki kasvikset ja sienet, useimmat linnut, sellaiset kalat, joilla on näkyvät suomut sekä märehtijät, joilla on sorkat. Kiellettyjä ovat sen sijaan eläimet, jotka eivät märehdi, mutta joilla on sorkat, kuten sika. Lisäksi kiellettyjä ovat veri, nilviäiset ja äyriäiset, petoeläimet, matelijat ja sammakot. Jotta ruoka olisi kosher, se täytyy valmistaa säädösten mukaan. Eläimet teurastetaan kuten Vanhassa Testamentissa on sanottu. Maitoa ja lihaa ei saa yhdistää keskenään, nauttia samoista astioista eikä syödä samalla aterialla.
Lisätiedot
Jiddišinkielisestä sanasta כּשר (košer, /ˈkɔʃəʁ/) < heprean כָּשֵׁר (kašér), ’sopiva, asianmukainen’.
Erikieliset vastineet
kosher | englanti (English) | |
כָּשֵׁר | heprea (עברית) | |
כּשר | jiddiš (ייִדיש) | |
kosher | ruotsi (svenska) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:kosher. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:kosher.)