Pohjois-Amerikan tutkimus:savumerkki

    Tieteen termipankista

    savumerkki

    savumerkki
    Selite Savumerkeillä on viestity pitkien matkojen päähän kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti viihdeteollisuus on hyödyntänyt intiaanien savumerkkien käyttöä niin kirjoissa, elokuvissa kuin sarjakuvissa. Savumerkit saatiin aikaiseksi tekemällä tuli, johon lisättiin savua aiheuttavaa materiaalia kuten tuoretta ruohoa. Joskus savumerkki oli yksinkertaisesti savupatsas, joka erottui kauas, joskus nuotio saatettiin peittää hetkeksi nahalla tai huovalla ja vapauttaa savu pöllähdyksinä. Savumerkeillä ei ole voitu viestittää monimutkaisia viestejä, ainoastaan yksinkertaisia ennalta sovittuja asioita. Esimerkiksi tiedustelijat saattoivat ilmoittaa saaliin löytymisestä tai oikeasta kulkusuunnasta perässä tulijoille, myös vaarasta on ilmoitettu savumerkein. Eniten savumerkkejä on käytetty aukeissa maastoissa kuten tasangoilla tai lounaisalueella, jossa näkyvyyttä riitti pitkälle.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    smoke signalenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:savumerkki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:savumerkki.)