Pohjois-Amerikan tutkimus:potlatch

    Tieteen termipankista

    potlatch

    potlatch
    Määritelmä Pohjois-Amerikan luoteisrannikon alkuperäiskansojen juhla, jossa lahjoitetaan tai tuhotaan omaisuutta henkilön, suvun tai klaanin sosiaalisen aseman vahvistamiseksi
    Selite

    Sana potlatch tulee luoteisrannikon intiaanien ja valkoisten kauppiaiden käyttämästä chinook-kauppakielen sanasta, joka tarkoittaa lahjaa tai lahjojenjakoa. Luoteisrannikon kulttuureissa lahjojenjako korostui enemmän kuin muualla, ja siellä järjestettiin suuria jakamiseen perustuvia seremonioita. Potlatcheja järjestettiin esimerkiksi erilaisten kriisien yhteydessä, päälliköiden kuollessa, lasten syntymän tai vaikkapa jonkun tytön kunniaksi tämän ensimmäisten kuukautisten aikana.

    Potlatchit olivat osa normaalia elämää ja värittivät jokaisen elämää lapsesta kuolemaan saakka. Potlatchin tarkoitus oli periaatteessa jakaa tavaraa ja omaisuutta edelleen. Se ei kuitenkaan johtanut yksilöiden tai perheiden köyhtymiseen, sillä niitä järjestettiin jatkuvasti. Näin vauraus ja omaisuus jakautuivat ennen pitkää kaikille. Potlatchin järjestäjä jakoi omaisuutensa osoittaakseen olevansa antelias ja jalomielinen. Toisinaan omaisuutta myös tuhottiin valtavia määriä vaurauden osoittamiseksi. Joskus sotakin voitiin välttää potlatchin avulla. Heimo, joka kykeni tuhoamaan enemmän tavaraa, oli voittaja.

    Kanadan hallitus vastusti potlatchien järjestämistä, sillä se ei sopinut yksityisomaisuutta korostavaan elämäntapaan. Se kielsi potlatchit 1880-luvulla, ja vasta vuonna 1951 ne sallittiin jälleen. Myös Yhdysvalloissa kaikki intiaanien uskonnollisina pidetyt seremoniat, potlatchit mukaan lukien, kiellettiin 1880-luvulla. Muiden perinteisten seremonioiden tavoin myös potlatchien järjestäminen on Yhdysvaltainkin länsirannikolla elpynyt 1900-luvun puolivälin jälkeen.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    potlatchenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:potlatch. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:potlatch.)