Pohjois-Amerikan tutkimus:käärmetanssi

    Tieteen termipankista

    käärmetanssi

    käärmetanssi
    Määritelmä pueblojen rituaali, jossa käytetään eläviä käärmeitä ja jonka keskeisenä tavoitteena on taata hedelmällisyys ja sateen tulo viljelyksille
    Selite

    Käärmetanssi on hyvin vanha rituaali, jota aikaisemmin järjestivät useat Rio Granden pueblot, mutta nykyään sitä järjestävät vain hopit joka toinen vuosi. Yhdeksän tai kaksitoista päivää kestävän rituaalin keskeisin tavoite on taata hedelmällisyys ja sateen tulo viljelyksille, mikä on ollut tärkeää maata viljeleville kansoille. Nimitys käärmetanssi tulee rituaalissa käytettävistä elävistä käärmeistä.

    Rituaalissa käytettävät kalkkarokäärmeet pyydystetään hyvissä ajoin ennen tanssia. Tähän käytetään neljä päivää, yksi kutakin ilmansuuntaa kohti, minkä jälkeen käärmeet asetetaan odottamaan kivaan, pyöreään maanalaiseen pyhään huoneeseen kylän keskellä.

    Varsinaisessa tanssissa miehet pitävät eläviä käärmeitä suussaan. Lopulta käärmeet päästetään vapauteen viemään mennessään rukoukset sateesta. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa hopien käärmetanssista tuli suosittu turistinähtävyys, jota saavuttiin katsomaan kaukaa. Käärmeet suussa tanssivista miehistä otettiin valokuvia ja niitä julkaistiin muun muassa postikortteina. Rituaalin julkisuus jakoi mielipiteitä, ja hopit kielsivät ensin sen valokuvaamisen ja lopulta sulkivat rituaalin kokonaan ulkopuolisilta. Ks. sadetanssi.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    Snake Danceenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:käärmetanssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:käärmetanssi.)