Pohjois-Amerikan tutkimus:eskimo

    Tieteen termipankista

    eskimo

    eskimo
    Määritelmä yleisnimi Pohjois-Amerikan arktisten alueiden kansoille
    Selite

    Ensimmäisen kerran termi eskimo esiintyi vuonna 1584 muodossa Esquimawes, minkä jälkeen se on esiintynyt eri kirjoitusasuissa, muun muassa Esquimaux, Eskeimoes, Esquimau ja Esquimos. Nykyinen muoto eskimo vakiintui 1800-luvun puolivälissä.

    Eskimo-sanan alkuperälle on esitetty muutamaa vaihtoehtoa. Pitkään vallalla olleen käsityksen mukaan sana tulee abenakin tai ojibwen kielestä ja tarkoittaa raa’an lihan syöjää. Uusimpien kielitieteellisten tutkimusten mukaan sana tulee puolestaan joko montagnaisin- tai ojibwenkielisestä termistä, joka tarkoittaa ’lumikengän kutojaa’ (jälkimmäisessä kielessä ayassimēw)[1][2]. Yksi vaihtoehto on myös, että eskimo tarkoittaa ’niitä, jotka puhuvat vierasta kieltä’. Nykyisin Kanadassa suositeltava nimi on inuit (’kansa’), yksikössä inuk, joka on alueen kansojen oma nimitys. Tässäkin on oltava tarkkana, sillä esimerkiksi Alaskan läntisten ja eteläisten alueen kansat ovat yupikeja eivätkä inuiteja sen paremmin kuin eskimojakaan. Monet inuitit kuitenkin käyttävät nykyisin myös termiä ’eskimo’ puhuessaan ulkopuolisten kanssa. Suomalaisista Pehr Kalm käytti eskimo-sanaa jo vuonna 1754. Muita muotoja suomen kielessä ovat olleet mm. eskimoet, eskimoit ja eskimolaiset[3].
    1. Kaplan, Lawrence (2011). Inuit or Eskimo: Which Name to Use? Alaska Native Language Center, University of Alaska Fairbanks.
    2. Kettunen, Harri (2021). New World Words and Things in the Old World: How the Americas Conquered the World. Contributions in New World Archaeology. Toim. Jarosław Źrałka & Christophe Helmke. Cracow: Polish Academy of Arts and Sciences & Institute of Archaeology, Jagiellonian University.
    3. Häkkinen, Kaisa (2004). Nykysuomen etymologinen sanakirja. Juva: WSOY.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu pääosin teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    Eskimoenglanti (English)
    eskimåruotsi (svenska)

    Käytetyt lähteet

    AnderssonR&HämäläinenR&KekkiS2013, KettunenH2021, HäkkinenK2004, KaplanL2011, AnderssonR&HenrikssonM2010, BurchE&FormanW2000, DamasD1984, HenrikssonM1986, IndreniusA1756, JanssonE2003, KalmP1753-1761, VirrankoskiP1994

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:eskimo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:eskimo.)