Teologia:diakonia
diakonia
diakonia |
Uudessa testamentissa esiintyvä termi diakonos, diakonia kuvaa yleisesti palvelijaa ja palvelutyötä. Apt. 6:1-6 kuvataan "pöytäpalvelukseen" valittuja henkilöitä, joiden toimenkuva oli käytännöllisempi kuin apostolien. Palvelemisen käsitteeseen liittyy käsitys herrasta taikka esihenkilöstä, jonka valtuutuksella diakoni toimii. Tässä merkityksessä Kristuksen evankeliumin levittäjät ovat viestinviejinä "Jumalan diakoneja" (1. Tess. 3:2) ja "diakoneja Herrassa" (Ef. 6:21). Termin raamatulliseen merkitykseen sisältyy näin käytännölisen avustamisen lisäksi valtuutettuna viestinviejänä toimimista ja seurakunnan vastuutehtäviä (Fil. 1:1, 1 Tim. 3:8-13).
Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa diakonin toimi on usein pappeuden esiaste ja hänen tehtävänsä määrittyvät jumalanpalveluksessa avustamisen kautta. Niin kutsuttu kolmisäikeinen virka (piispa, pappi, diakoni) määrittää pappeutta erotukseksi maallikoista. Protestanttisissa kirkoissa sen sijaan diakonian käsite on valistusajalta nykypäivään saakka määrittynyt käytännöllisen avustustyön, kuten sairaanhoidon ja köyhien avustamisen kautta. Tässä työssä naiset ovat usein toimineet diakonissoina, ja kyseessä on ollut ammattimaisesti koulutettujen maallikkokristittyjen toimi.
Nykyisissä kirkoissa kolmisäikeinen virka ja maallikkopainotteinen avustustyö ovat usein lähentyneet toisiaan. Esimerkiksi Suomessa diakonit saattavat käyttää papinasua muistuttavaa vaatetusta ja ymmärtää oman työnstä enenevässä määrin kolmisäikeisen viran kautta. Diakonia-ammattikorkeakoulu jatkaa Suomessa vaativan ammatillisen osaamisen perinnettä. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa puolestaan keskustelu diakonian virasta tarjoaa nykyään enenevässä määrin mahdollisuuksia naisten osallistumiselle kirkon asiantuntijatyöhön.Erikieliset vastineet
diaconia | englanti (English) | |
Diakonie | saksa (Deutsch) |
Käytetyt lähteet
Huhanantti&Wallenius2022, Religion2005
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Teologia:diakonia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:diakonia.)