Teologia:pelastus

    Tieteen termipankista

    pelastus

    pelastus
    Määritelmä teologiassa ihmisen ja ihmiskunnan siirtäminen synnin ja kuoleman pahasta tilasta iankaikkisen elämän hyvään tilaan
    Selite

    Termi ”pelastus” (engl. salvation, kr. sôteria) on niin klassisessa kuin modernissa teologiassa muodostunut koko Kristuksen työtä koskevaksi yleisnimikkeeksi. Pelastusoppi esitetään vastaavasti kreikkalaisperäisen nimekkeen ”soteriologia” alla. Termin käytölle on vahvat raamatulliset ja teologianhistorialliset perusteet. Nikean uskontunnustuksessa juuri pelastus on Kristuksen työtä kuvaava koontitermi. Termit ”pelastus”, ”lunastus”, ”sovinto”, ”armo”, ”vanhurskauttaminen” ja ”Kristuksen työ” ovat kuitenkin vahvasti päällekkäisiä ja eri aikakausien tai kielialueiden teologiassa erilaiset termit saattavat jäsentää samaa asiakokonaisuutta.

    Uuden testamentin sôzô- ja sôter-sanat tarkoittavat vaarasta, kuolemasta ja sairaudelta pelastamista. Uskonnollisessa käytössä ihminen pelastuu synnin vallasta Jumalan haltuun. Mikael Agricolasta nykypäivään saakka suomalaisessa Kirkkoraamatussa termi ”Vapahtaja” on käytössä kreikan sanan sôter, pelastaja, vastineena (Luuk. 2:11, Apt. 5:31). Tämä vastine poikkeaa monista eurooppalaisista kielistä (saks. Retter, Heiland, engl. Saviour). Suomen Vapahtaja-termi kytkeytynee ruotsin frälsare-sanan vanhaan etymologiaan frälse = verovapaus. Se tuo näin pelastusta lähemmäs lunastusta, joka liittyy orjuudesta tai muusta taakasta vapauttamiseen.

    Englannin ja saksan pelastusta tarkoittavat sanat (salvation, das Heil, vrt. die Errettung) puolestaan sisältävät etymologisia kytköksiä sairaudesta parantumiseen ja terveyteen. Kytkökset eivät sinällään ole vääriä, mutta ne saattavat jättää (kuoleman)vaarasta pelastumisen syrjemmälle. Toisaalta myös vaarasta pelastuminen on yksinään liian kapea tapa ilmaista soteriologian kokonaisuutta. Protestanttiset kristinopit koettavat usein selvitä terminologisen kapeuden ongelmasta puhumalla ”pelastusjärjestyksestä”, johon kuuluu joukko perättäisiä ja ajallisesti myös rinnakkaisia termejä, kuten armo, kutsumus, usko, vanhurskauttaminen, uudelleensyntyminen, pyhitys ja kirkastuminen.

         

    Erikieliset vastineet

    salvationenglanti (English)
    das Heilsaksa (Deutsch)
    die Errettungsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    Kärkkäinen2017, McGrathA2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Teologia:pelastus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:pelastus.)