Panteismi

    Tällä sivulla on panteismille kaksi määritelmää, uskontotieteellinen ja filosofinen. Termi määritellään myös Folkloristiikka: jumala -sivulla. Se eroaa sanamuodoltaan hieman uskontotieteellisestä määritelmästä ja kuuluu: "panteismilla tarkoitetaan käsitystä jumalan periaatteessa kaikkialle ulottuvasta läsnäolosta maailmankaikkeudessa."

    Filosofinen määritelmä vastaa Wikipedian määritelmää panteismista: "Panteismi (kreikan pan, ’kaikki’ ja theos, ’jumala’) on näkemys, jonka mukaan kaikkeus eli luonto on sama kuin jumala. Panteisti ei usko useisiin persoonallisiin jumaliin vaan yhteen jumalaan, joka on maailmankaikkeus ja sen aine, voimat ja luonnonlait. Panteismissa Jumalan ajatellaan olevan persoonaton ja ääretön, eikä jumalan lisäksi voi olla muuta todellisuutta.

    Miksi on kaksi vastakkaista määritelmää samalle käsitteelle? Toisessa jumala vaikuttaa (uskontotiede), ja toisessa jumala vain on (filosofia), eli on pelkkä "koneisto". Eivätkö uskontotieteen ja folkloristiikan määritelmät lisäksi vastaa kristinuskon (teististä) käsitystä jumalasta: Jumala on luonut maailmankaikkeuden ja vaikuttaa siten kaikkialla ja kaikkeen? Onko kristinusko panteistinen uskonto? Voisiko joku selventää asiaa?

    Aslak Allinniemi (keskustelu)26. kesäkuuta 2022 kello 15.30