Uskontotiede:vähemmistö

Tieteen termipankista

vähemmistö

vähemmistö
Määritelmä lukumäärältään pienempi ihmisryhmä, joka eroaa väestön, ryhmän tai maantieteellisen alueen enemmistöstä esimerkiksi fyysisten, kulttuuristen ja kielellisten ominaisuuksiensa tai poliittisen kantansa, ja/tai niihin perustuvan epätasa-arvoisen kohtelun vuoksi
Selite

Kielitoimiston sanakirja määrittelee vähemmistön olevan ”määrältään pienempi osa jostakin ryhmästä.” Oxford Learner’s Dictionary lisää määritelmään eroavuuden muusta maan tai yhteisön valtaväestöstä rodun, uskonnon, kielen tai poliittisen kannan vuoksi.

Vähemmistölle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Lukumäärään perustuvan määritelmän lisäksi vähemmistöasemaa voivat tuottaa esimerkiksi sukupuoli ja seksuaalinen suuntaus, fyysiset ominaisuudet, epätasa-arvoinen kohtelu ja jaettu kokemus syrjinnästä. Vähemmistöryhmien mahdollisuudet vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin asioihin saattavat olla rajoitettuja esimerkiksi iän tai vammaisuuden perusteella.

Kansainvälinen oikeus velvoittaa vähemmistöoikeuksien suojeluun. Esimerkiksi YK on laatinut muun muassa kansallisten vähemmistöjen suojelua, rotusyrjintää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksia, kansalais- ja poliittisia oikeuksia, naisten ja lasten oikeuksia sekä siirtolaisten oikeuksia käsittelevät kansainväliset yleissopimukset. Suomessa erotellaan tyypillisesti etniset, uskonnolliset ja kielelliset vähemmistöt. Suomen kansallisiin vähemmistöihin kuuluvat ruotsinkieliset, saamelaiset, romanit, juutalaiset, tataarit, karjalaiset sekä vanhavenäläiset. Vähemmistöuskontojen edustajia Suomessa ovat muuta kuin evankelisluterilaista kristinuskoa tunnustavat henkilöt.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Miitta Järvinen


Kirjallisuutta:

Capotorti, Francesco 1979. Study on the Rights of Persons Belonging to Ethnic, Religious, and Linguistic Minorities. New York: United Nations.

Illman, Ruth, Ketola, Kimmo, Latvio, Riitta & Sohlberg, Jussi (toim.) 2017. Monien uskontojen ja katsomusten Suomi. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus.

Schaefer, Richard T. 2008. Encyclopedia of race, ethnicity, and society. Los Angeles: SAGE.

Schaefer, Richard T. 2010. Racial and ethnic groups. (12th ed.) Pearson.

Verkkolähteitä:

Ihmisoikeusliitto: YK:n yleissopimukset ja julistukset. https://ihmisoikeudet.net/jarjestelmat/ykn-ihmisoikeussopimukset/ (Katsottu 26.4.2022.)

Opetushallitus: Kieli- ja kulttuurivähemmistöt. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kieli-ja-kulttuurivahemmistot (Katsottu 26.4.2022.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Vähemmistöt ja erityisryhmät. https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/vahemmistot (Katsottu 26.4.2022.)

United Nations: Declaration on the Rights of Persons Belonging to National or Ethnic, Religious and Linguistic Minorities 1992. https://www.ohchr.org/en/instruments-mechanisms/instruments/declaration-rights-persons-belonging-national-or-ethnic (Katsottu 26.4.2022.)

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Vähemmistöt Suomessa.

https://yhdenvertaisuus.fi/vahemmistot-suomessa (Katsottu 26.4.2022.)

Käytetyt lähteet

Kielitoimiston sanakirja, Oxford Learner’s Dictionary

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Uskontotiede:vähemmistö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:vähemmistö.)