Uskontotiede:uskonnon määritteleminen

    Tieteen termipankista

    uskonnon määritteleminen

    uskonnon määritteleminen
    Määritelmä erilaiset pyrkimykset tunnistaa uskonnon olennaisia tunnuspiirteitä ja rajata uskonto tutkittavaksi ilmiöksi
    Selite

    Uskontotieteessä on keskusteltu laajalti siitä, miten uskonto pitäisi määritellä. Uskonnon määritelmiä on monia. Myös uskonnon tutkijalähtöisestä määrittelemisestä luopumista on ehdotettu.

    Uskonnon määrittelytapoja voidaan jakaa erilaisiin alaryhmiin. Substantivistiset määrittelystrategiat vastaavat kysymykseen ”mitä uskonto on?”. Ne siis kertovat, mikä on uskonnon substanssia. Funktionaaliset (myös kulturalistiset) määrittelystrategiat vastaavat kysymykseen ”mitä uskonto tekee?”, eli mikä on uskonnon funktio. Substantiaaliset määritelmät ovat kapeampia ja vaikka ne pyrkivätkin olemaan yleispäteviä, niiden ongelmana voi olla esimerkiksi länsikeskeisyys: esimerkiksi yliluonnollisen ja luonnollisen väliseen erotteluun perustuva uskonnon määritelmä sopii hyvin länsimaiseen kristillissävytteiseen uskontokäsitykseen, mutta huonosti esimerkiksi afrikkalaiseen. Funktionaaliset määritelmät ovat yleensä laveampia, ja niihin mahtuu usein asioita, joita ei arkiymmärryksessä mielletä uskonnoksi: esimerkiksi nationalismi tai jalkapallo voidaan funktionaalisen määrittelystrategian kautta nähdä uskonnollisina. Lisäksi uskonnon määritelmiä voidaan erotella sen mukaan, nähdäänkö uskonnon keskeisenä tunnuspiirteenä usko yliluonnolliseen, pyhän ja profaanin välinen erottelu vai pidetäänkö uskontoa perimmäisenä huolenaiheena.

    Uskonnon määrittelemisestä tutkijalähtöisesti voidaan myös luopua, ja keskittyä tutkimaan uskonto-kategorian käyttötapoja populaarissa diskurssissa (ks. ”uskonnon käsite” ). Toisaalta, uskonnon määritelmiin voidaan suhtautua heuristisina: niiden tarkoituksena on vain toimia tutkimuksen lähtökohtana, jonka avulla päästään uuden tiedon jäljille.
    Lisätiedot

    Kirjoittaja: Jere Kyyrö


    Kirjallisuutta:

    Arnal, William E. & McCutcheon, Russell T. 2013. The Sacred is the Profane. The Political Nature of Religion. Oxford: Oxford University Press.

    Ketola, Kimmo 1997. Mitä on uskontotiede? Teoksessa Kimmo Ketola, Simo Korkee, Heikki Pesonen, Ilkka Pyysiäinen, Tuula Sakaranaho, Tom Sjöblom (toim.), Näköaloja uskontoon. Uskontotieteen ajankohtaisia suuntauksia, 11–35. Helsinki: Yliopistopaino.

    McGuire, Meredith B. 2002. Religion. The Social Context. Fifth edition. Long Grove: Waveland Press.

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Uskontotiede:uskonnon määritteleminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskonnon määritteleminen.)