Uskontotiede:magia

Tieteen termipankista

magia

magia
Määritelmä rituaalisten menetelmien ja symbolien soveltamista, jolla pyritään aikaansaaman haluttuja vaikutuksia ympäröivässä todellisuudessa käyttämällä apuna yliluonnollisia voimia sekä niihin liittyviä lainalaisuuksia
Selite

Länsimaisessa akateemisessa tutkimuksessa, uskontotieteessä, folkloristiikassa, antropologiassa ja teologiassa magia on määritelty monilla eri tavoilla. Peilauspintana on ollut usein uskonto sekä kysymys uskonnon, magian ja tieteen välisistä suhteista. Monet näistä määritelmistä juontavat juurensa muutamien koulukuntien (erityisesti evolutionistien ja funktionalistien koulukunta) tulkintoihin, joilla on ollut iso merkitys siihen, miten magiaa on tarkasteltu. Magian on katsottu perustuvan virheellisiin uskomuksiin, että ideaalilla vastaavuudella on todellinen yhteys tapahtumiin ja asioihin.

James Frazer (1854–1941) edusti evolutionistista tulkintaa. Käsityksen mukaan alimmalla tasolla on magia, jota seuraa uskonto ja korkeinta kehityksen astetta edustaa tiede. Bronislaw Malinowski (1884–1942) ei allekirjoittanut evolutionistista tulkintaa. Hänen mukaansa uskonnon ja magian funktiot ovat erilaisia. Magiassa korostuu praktinen ulottuvuus, kun taas uskonto on luonteeltaan ekspressiivistä. Malinowskin mukaan uskonto, tiede ja magia voivat vaikuttaa yhteisössä samanaikaisesti. Vaikka uskonto ja magia on varsinkin vanhemmassa tutkimuksessa usein selkeästi erotettu toisistaan, kaikki tutkijat eivät ole kuitenkaan tehneet näiden ilmiöiden välillä kategorista eroa.

Nykyisessä uskonto- ja kulttuuritutkimuksessa magia nähdäänkin usein eräänä uskonnon muotona, jolloin voidaan puhua esimerkiksi maagisuskonnollisista rituaaleista. Länsimaissa magian eri muodot ja perinteet ovat myös osa länsimaista esoteriaa.

Magian harjoittamisen merkitykset, käytännöt ja kontekstit ovat vaihdelleet eri aikoina ja eri kulttuureissa. Esimerkiksi vanhojen heimokulttuurien piirissä magia on ymmärretty ja tulkittu osin hyvin toisella tavalla kuin esimerkiksi nykyajan länsimaisten magian harjoittajien parissa.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Jussi Sohlberg


Kirjallisuutta:

Frazer, James, G. (1922) 1933. The Golden Bough. Abridged Edition. London. MacMillan.

Goodrick-Clarke, Nicholas 2008. The Western Esoteric Traditions: A Historical Introduction. Oxford: Oxford University Press.

Lewis, James, R. (ed.) 1996. Magical Religions and Modern Witchcraft. New York: SYNY Press.

Luhrmann, Tanya, M. 1989. Persuasions of the Witch`s Craft. Ritual Magic in Contemporary England. Cambridge: Harvard University Press.

Malinowski, Bronislaw 1954. Magic, Science and Religion and Other Essays. New York: Doubleday.

Pyysiäinen, Ilkka 2004. Magic, Miracle and Religion. A Scientist´s Perspective. Walnut Creek: Altmira Press.


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Uskontotiede:magia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:magia.)