Uskontotiede:konversio

Tieteen termipankista

konversio

konversio
Määritelmä perustavanlaatuinen muutos yksilön identiteetissä ja maailmankuvassa, johon tavallisesti liittyy jäsenyys uudessa uskonnollisessa yhteisössä sekä uusien käytänteiden, uskomusten ja arvojen omaksuminen
Selite

Konversio eli uskonnollinen kääntyminen (tai kääntymys) viittaa tapahtumaan, jossa yksilö omaksuu uuden uskonnollisen viitekehyksen ja sitoutuu uuteen uskonnolliseen yhteisöön (vrt. dekonversio). Vaikka ilmiötä on tutkittu uskontotieteessä paljon, sille ei ole yhtä vakiintunutta määritelmää. Tutkimuksesta riippuen konversio voi näyttäytyä esimerkiksi yhtäkkisenä uskonnollisena kokemuksena tai prosessina, jossa yksilöllä, tämän lähipiirillä sekä uuden yhteisön edustajilla on aktiivinen rooli.

Konversio-termin tausta on kristillisessä teologiassa, mistä johtuen uskontotieteessä on keskusteltu sen soveltuvuudesta muiden uskontoperinteiden ja maailmankuvien tarkasteluun. Lisäksi on tärkeä huomioida, että eri perinteissä ja eri yhteisöillä on omat käsityksensä siitä, kuinka perinne omaksutaan ja jäseneksi tullaan, ja mikä todistaa aidosta muutoksesta.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Helena Kupari


Kirjallisuutta:

Gooren, Henri 2010. Religious Conversion and Disaffiliation: Tracing Patterns of Change in Faith Practices. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

James, William 1981 [1902]. Uskonnollinen kokemus. Hämeenlinna: Karisto.

Rambo, Lewis R. 1993. Understanding Religious Conversion. New Haven, CT: Yale University.

Rambo, Lewis R. & Farhadian, Charles E. (toim.) 2014. The Oxford Handbook of Religious Conversion. Oxford: Oxford University Press.

Snook, Daniel W., Williams, Michael J. & Horgan, John G. 2019. “Issues in the Sociology and Psychology of Religious Conversion.” Pastoral Psychology, 68 (2), 223–240.

Käytetyt lähteet

Snook.ym.2019, Rambo1993

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Uskontotiede:konversio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:konversio.)