Uskontotiede:apokalyptiikka
apokalyptiikka
apokalyptiikka |
Termi apokalyptiikka juontuu kreikan kielen sanasta apokapytein, joka tarkoittaa paljastamista tai tunnetuksi tekemistä. Se liittyy läheisesti eskatologian käsitteeseen, jolla viitataan yleisesti lopun aikoja ja viimeisiä tapahtumia koskevaan oppiin tai myyttisiin käsityksiin eri uskontoperinteissä. Kaikki eskatologinen ajattelu ei ole uskonnollista, sillä vastaavanlaisia käsityksiä tavataan myös esimerkiksi erilaisissa ideologisissa aatesuuntauksissa.
Apokalyptiikan keskiössä ovat erilaiset lopun aikoja koskevat jumalalliset ilmestykset (apokalypsi) ja näyt sekä niistä tehtävät tulkinnat. Apokalyptisen ajattelun juurien on katsottu olevan zarathustralaisuudessa, mutta erityisen merkittävän aseman apokalyptiikka on saanut juutalais-kristillisessä traditiossa, jossa apokalyptinen kirjallisuus on muodostunut omaksi kirjallisuudenlajikseen. Esimerkkejä apokalyptisistä teksteistä ovat muun muassa Vanhan testamentin Danielin kirja ja Uuden testamentin Johanneksen ilmestys, sekä lukuisat kaanonin ulkopuolelle jääneet apokryfikirjat. Apokalyptisiä teemoja esiintyy myös islamin hadith-kirjallisuudessa sekä Koraanissa.
Apokalyptinen ajattelu on vaikuttanut useiden kristillisperäisten liikkeiden kuten adventistien, mormonismin ja Jehovan todistajien muotoutumiseen. Myös monet uudet uskonnolliset liikkeet sekä evankelikaalisen kristillisyyden suuntaukset ovat luonteeltaan vahvasti apokalyptisiä.Kirjoittaja: Alexandra Bergholm
Kirjallisuutta:
Collins, John J. 2014. The Oxford Handbook of Apocalyptic Literature. Oxford: Oxford University Press.
Collins, John J., Bernard McGinn & Stephen J. Stein (eds.) 1998. The Encyclopedia of Apocalypticism. 3 vols. New York: Continuum.
Thompson, Damian 1996. The End of Time: Faith and Fear in the Shadow of the Millennium. London: Sinclair-Stevenson.
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Uskontotiede:apokalyptiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:apokalyptiikka.)