Uskontotiede:uskontopsykologia
uskontopsykologia
uskontopsykologia |
Uskontopsykologiassa käytetään samoja menetelmiä, teorioita ja käsitteitä kuin psykologiassa yleisestikin, vain tutkimuksen kohde on erityinen – suhde uskontoon tai henkisyyteen. Uskontopsykologinen tutkimus voi perustua esimerkiksi kokeelliseen testaukseen, haastatteluun tai kyselylomakkein kerättävään tietoon. Yksilöpsykologisesti suuntautuneet tutkimukset käsittelevät uskonnollisuutta, esimerkiksi persoonallisuuden piirteiden ja uskonnon suhdetta. Sosiaalipsykologinen uskonnon tutkimus tutkii sosiaalista vuorovaikutusta, jossa uskonto on merkityksellinen tekijä.
Käytännöllisen teologian alueella kehittynyt pastoraalipsykologia sijoittuu kliinisen psykologian ja kristillisen sielunhoidon risteämään.Kirjoittaja: Tuija Hovi
Kirjallisuutta:
Batson, Daniel C. & Patricia Schoenrade & W. Larry Ventis 1993. Religion and the Individual. A Social-Psychological Perspective. New York: Oxford University Press.
Belzen, Jacob 2010. Towards Cultural Psychology of Religion. Principles, Approaches and Applications. Springer.
Holm, Nils G. 2002. Religionspsykologins grunder (4. rev. uppl). Åbo: Åbo Akademi.
Paloutzian, Raymond 2013. (ed.) Handbook of the Psychology of Religion and Spirituality (2nd ed.)
Wulff, David M. 1997. Psychology of Religion: Classic and Contemporary. New York: Wiley & Sons.Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Uskontotiede:uskontopsykologia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskontopsykologia.)