Historia:pitkänperjantain sopimus 1998
pitkänperjantain sopimus 1998
pitkänperjantain sopimus 1998 |
Pitkänperjantain sopimus on Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin tasavallan hallitusten välinen, pitkänäperjantaina 10. huhtikuuta 1998 allekirjoitettu valtiosopimus, jossa sovittiin menettelytavoista pysyvän rauhan aikaansaamiseksi Pohjois-Irlantiin. Valtaosa Pohjois-Irlannin poliittisista järjestöistä tuki sopimusta, ja ainoa sen merkittävä vastustaja oli demokraattinen unionistipuolue DUP. Sopimus hyväksyttiin erillisissä kansanäänestyksissä sekä Irlannin tasavallassa että Pohjois-Irlannissa 23. toukokuuta 1998, ja se astui lopullisesti voimaan 2. joulukuuta 1999.
Sopimuksen taustalla olivat Pohjois-Irlannin 1960-luvun lopulta asti jatkuneet levottomuudet, The Troubles, eräänlainen sisällissota, jossa Irlannin saaren valtiollista yhdistymistä ajaneet tasavaltalaiset nationalistit ja Isolle-Britannialle lojaalit unionistit taistelivat Ulsterin hallinnasta ja valtiollisesta tulevaisuudesta brittihallituksen sekaantuessa konfliktiin sekä sotilas- että poliisivoimin. Vuosikymmeniä jatkuneen väkivallan ja syvän epäluottamuksen oloissa rauhanneuvottelut olivat poikkeuksellisen vaikeat, ja niissä onnistuminen oli mahdollista lähinnä siksi, että Euroopan yhdentymisen eli integraation eteneminen oli pienentänyt valtiorajojen merkitystä ja kasvattanut avoimista rajoista ja liikkuvuudesta koituvia taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä.
Pitkänperjantain sopimus koostuu itse asiassa kahdesta toisiinsa liittyvästä asiakirjasta, jotka solmittiin rinnakkain: useimpien Pohjois-Irlannin poliittisten puolueiden allekirjoittamasta puolueidenvälisestä sopimuksesta sekä Britannian ja Irlannin hallitusten välisestä kansainvälisestä sopimuksesta. Niissä määritellään monimutkaisin ehdoin ja varauksin Pohjois-Irlannin hallintojärjestelmä Yhdistyneen kuningaskunnan osana, Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen suhde sekä Irlannin tasavallan ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen suhde. Sopimuksissa säädetään myös pohjoisirlantilaisten oikeudesta molempien valtioiden kansalaisuuteen valintansa mukaan sekä Pohjois-Irlannin tulevaa valtiollista asemaa koskevien muutosten päätösprosessista samalla kun Irlannin tasavalta luopui perustuslakiinsa kirjatuista Pohjois-Irlantia koskevista muodollisista aluevaatimuksista. Sopimuksen tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu eri väestöryhmien tasa-arvon ja demokraattisten oikeuksien kunnioittaminen.
Pitkänperjantain sopimuksen käytäntöön soveltamisessa on esiintynyt Pohjois-Irlannin sisäisen vallanjaon osalta ajoittain myös haasteita, mutta yleisesti ottaen sopimus on ollut suuri menestystarina. Pohjois-Irlannin rauhan tulevaisuutta ovat kuitenkin sittemmin varjostaneet Ison-Britannian EU-eroon johtaneen niin kutsutun brexit-prosessin aiheuttamat vaikeudet, kun rauhansopimuksen perustana olevat EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden arvot ja periaatteet ja EU:n yhteismarkkinat eivät enää ilman Pohjois-Irlantia varten erikseen sovittuja erityisjärjestelyitä koske Britanniaa.Erikieliset vastineet
Good Friday Agreement 1998 | englanti (English) | |
Långfredagsavtalet 1998 | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- Pohjois-Irlannin levottomuudet (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Historia:pitkänperjantain sopimus 1998. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:pitkänperjantain sopimus 1998.)