Historia:Mäntsälän kapina
Mäntsälän kapina
Mäntsälän kapina |
Määritelmä
oikeistoradikaalin lapuanliikkeen kannattajien helmi–maaliskuun vaihteessa 1932 pohjoisella Uudellamaalla Mäntsälässä paikallisen työväentalon valtauksella aloittama aseellinen vallankumousyritys, joka raukesi kapinallisten moraalin pettämiseen presidentti Svinhufvudin 3.3.1932 pitämän radiopuheen jälkeen
Selite
Jo alun perinkin oikeistoradikaalin lapuanliikkeen linja oli pitkin vuotta 1931 radikalisoitunut entisestään, ja kommunismia vastustamaan vuonna 1929 perustettu liike pyrki loppuvuodesta 1931 kitkemään Suomesta koko vasemmistolaista työväenliikettä hyökäten myös SDP:tä vastaan, vaikka nämä pyrkimykset eivät nauttineet läheskään niin laajaa kansansuosiota kuin antikommunismi. Tilanne kärjistyi pohjoisella Uudellamaalla Mäntsälässä, kun lapualaisten kannattajat päättivät tammikuun lopulla 1932 naulata kiinni eli sulkea väkivalloin kaikki Mäntsälän työväentalot. Aseelliseen yhteenottoon päädyttiin 27. helmikuuta 1932, kun lapualaisia kannattaneet paikalliset suojeluskuntalaiset keskeyttivät SDP:hen loikanneen entisen kokoomuskansanedustaja Mikko Erichin puhetilaisuuden Mäntsälän Ohkolan työväentalolla. Arviolta 400–700 ammuskelemaan alkanutta suojeluskuntalaista otti työväentalon haltuunsa, minkä jälkeen suojeluskuntalaiset siirtyivät omalle talolleen ja kieltäytyivät antautumasta viranomaisille aloittaen kapinan hallitusta ja järjestysvaltaa vastaan. Alkoholilla oli osuutensa kapinallisten toimiin ja päätöksiin. Näin alkaneessa Mäntsälän kapinassa panoksena oli Suomen tasavaltalaisen ja parlamentaarisen hallitusmuodon jatko. Tilanne kuitenkin laukesi vain muutamassa päivässä, kun lapualaisten omaksi miehekseen mieltämä kokoomuslainen presidentti Perh Evind Svinhufvud asettuikin kuuluisassa radiopuheessaan 3. maaliskuuta 1932 laillisen järjestyksen puolelle ja pyysi suojeluskuntalaisia laskemaan aseensa ja palaamaan koteihinsa. Kapinalliset miettivät tilannetta pari päivää, mutta taipuivat lopulta rauhallisesti, ja verenvuodatukselta vältyttiin. Mäntsälän kapina päättyi 7. maaliskuuta, ja lapuanliikkeen johto tuomittiin lyhyisiin vankeusrangaistuksiin ja liike itsessään määrättiin lakkautettavaksi laillisen yhteiskuntajärjestyksen vastaisena.
Erikieliset vastineet
Mäntsälä Rebellion | englanti (English) | |
Mäntsäläupproret | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- lapuanliike (yläkäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Historia:Mäntsälän kapina. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Mäntsälän kapina.)