Taidehistoria:punnuskaari

    Tieteen termipankista

    punnuskaari | nuppikaari

    Moskovan Kremlin Terem-palatsin (1635–1636) julkisivut on jäsennelty punnuskaari-ikkunoiden rivistöillä. Esimerkkinä Fjodor Solntsevin (1801–1892) kuvitus teoksessa Venäjän valtakunnan muinaismuistot (1846–1853), osa 6.
    Punnuskaari Valtion historiallisen museon julkisivussa Moskovassa (arkkitehti Vladimir Sherwood & insinööri Anatoli Semjonov 1875–1883). Kuva: Anton Obolenski 2006.
    Terijoen ortodoksisen kirkon (arkkitehti Nikolai Nikonov 1915) runsaassa julkisivukoristelussa punnuskaarta on käytetty useaan kertaan. Kuvassa oikealla pääsisäänkäyntiä jäsentävässä katoksessa on kullakin sivulla kaksipunnuksinen kaari. Kuvan keskivaiheilla sivusisäänkäynnin korostajana on tavanomainen punnuskaari, jossa keskellä on yksi alaspäin riippuva nuppimainen koriste. Kuva: 1915–1939, Wiipuri-museon kokoelma, Lappeenrannan museot. CC BY-NC-ND 4.0.
    punnuskaari (ehdotettu)
    nuppikaari (ehdotettu)
    riippukaari (ehdotettu)
    Määritelmä erityisesti venäläiselle 1500–1600-lukujen sekä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kansallisromanttiselle kiviarkkitehtuurille ominainen kaarityyppi, jossa kaaren keskellä on alaspäin roikkuva punnusmainen tai nuppimainen koristeaihe
    Selite

    Punnuskaari on ominainen porttien, katosten ja ikkunanpuitteiden koristeaihe. Sen arvellaan muotoutuneen kaksoisikkunasta niin, että ikkunan keskeltä kahtia jakava pylväs on typistetty ja jäljelle jäänyt kapiteeliosa on muotoutunut punnusmaiseksi koristeaiheeksi. Näin ollen sen juuret olisivat romaanisessa ja renessanssin arkkitehtuurissa. Venäjällä se esiintyi ensimmäisen kerran tiettävästi 1400-luvulla arkkitehti Aristotele Fioravantin (1415–1486) työskennellessä Moskovan Kremlissä. Sittemmin siitä tuli erittäin suosittu aihe esimerkiksi kirkkoarkkitehtuurissa ja se omaksuttiin osaksi kansallista muotokieltä. Punnuskaaressa voi olla joko yksi nuppimainen koristeaihe keskellä tai kaksi vierekkäin (kaksipunnuksinen kaari) niin, että kaariaihe kokonaisuudessaan on kolmiosainen. Koristeaihe muistuttaa usein ylösalaisin käännettyä pyramidia.

    Suomen kielestä on puuttunut venäjän kielen ilmaisua vastaava termi, vaikka koristeaihe esiintyy myös joissakin Suomen nykyisille tai entisille alueille rakennetuissa ortodoksisissa kirkoissa. Ehdotettu punnuskaari on käännös venäjästä ja kuvaa kaaressa esiintyvän koristeaiheen muotoa. Myös ehdotettu nuppikaari on koristeaihetta kuvaileva, ja riippukaari puolestaan pyrkii kuvailemaan kaaren luonnetta ja rakennetta.
    Lisätiedot ven. girka = punnus

    Erikieliset vastineet

    арка с гирькойvenäjä (русский)(yleistermi)
    двухлопастная арка с гирькойvenäjä (русский)(yksipunnuksinen kaari)
    трехлопастная арка с гирькойvenäjä (русский)(kaksipunnuksinen kaari)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ВикторъНикольскiй1915, Игнаткин1990

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:punnuskaari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:punnuskaari.)