Oikeustiede:sosiaaliset ihmisoikeudet

    Tieteen termipankista

    sosiaaliset ihmisoikeudet

    sosiaaliset ihmisoikeudet
    Määritelmä kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sisältyvät yksilön sosiaalisia oikeuksia koskevat määräykset
    Selite

    Kun valtio saattaa voimaan ihmisoikeussopimuksen, tulee se sopimuksen ja sen valvontajärjestelmän sitomaksi. Tärkeimpiä sosiaalisia oikeuksia sisältäviä Suomea sitovia ihmisoikeussopimuksia ovat Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva yleissopimus, yleissopimus lapsen oikeuksista, yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista sekä Euroopan neuvoston uudistettu sosiaalinen peruskirja lisäpöytäkirjoineen. Suomen perustuslain sosiaalisia perusoikeuksia koskevat säännökset vastaavat pääosin mainittujen sopimusten sisällöllisiä määräyksiä.

    Mainitut sopimukset eivät yleensä luo yksilölle välittömästi oikeuksia, vaan ne sitovat valtiota toteuttamaan määräykset. Useisiin sopimuksiin sisältyy kuitenkin myös yksilövalitusjärjestelmä, jolloin mahdollisen oikeudenloukkauksen saa kansainvälisen toimielimen tutkittavaksi. Edellytyksenä on, että valtion sisäiset oikeusturvakeinot on ensin käytetty.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:sosiaaliset ihmisoikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sosiaaliset ihmisoikeudet.)