Geologia:murtoo

    Tieteen termipankista

    murtoo

    murtoo
    Määritelmä kolmion- tai V-muotoinen maaperämuoto, joka on muodostunut lämminpohjaisen jäätikön alla runsaan sulamisvesivirtauksen muokkaamana (ei tunnelimainen ympäristö)
    Määritelmä (en) triangular or V-shaped landform formed under warm-based ice and associated with a non-channelized subglacial meltwater system
    Selite Murtoo on mannerjäätikön sulamiseen liittyvä maaperämuoto, joka syntyy jääkauden lopulla. Murtoiden kolmiomaisten piirteiden korkeus on yleensä alle 5 metriä ja niiden leveys ja pituus vaihtelevat kymmenistä satoihin metreihin.
    Lisätiedot

    Murtoo-muodostumat on löydetty laserkeilaukseen perustuvan korkeusmallin avulla ja ne on ensimmäistä kertaa kuvattu Suomesta. Eniten murtoita löytyy Satakunnasta ja Järvi-Suomen alueelta. Murtoiden tarkempi geologinen syntyhistoria on tutkimuksen alla.
    Murtoo-termi on julkaistu vertaisarvioidussa kirjallisuudessa ensimmäistä kertaa vuonna 2019[1]. Termi viittaa Murtoon talon ja sen läheisen Murtoonjärven alueeseen, jolta ensimmäiset muodostumat ovat havaittu. Murtoo-sana kuvaa hyvin myös lohkareista ja rikkonaista maastoa.

    Käsitesivun ovat kirjoittaneet Antti Ojala, Joni Mäkinen ja Elina Lehtonen.

    Erikieliset vastineet

    murtooenglanti (English)
    murtooruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Ojala&ym2019, OjalaAEK&MäkinenJ2019

    Alaviitteet

    1. Ojala&ym2019

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Geologia:murtoo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:murtoo.)