Taidehistoria:krusifiksi

    Tieteen termipankista

    krusifiksi

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    krusifiksi
    Määritelmä ristiinnaulittua Jeesusta esittävä kuva
    Selite

    Krusifiksiksi voidaan kutsua ristiinnaulittua Jeesusta esittävää veistosta, reliefiä tai esinettä kuten riipusta. Roomalaiskatolisen kirkon alttarilla krusifiksia käytettiin viimeistään 1100-luvulta lähtien. Myöhemmin se esiintyi usein keskusaiheena alttaripöydän taakse asetetussa retaabelissa. Puiset, suurikokoiset krusifiksit yleistyivät 1200-luvulla. Ne sijaitsivat usein ristialttareilla tai niiden läheisyydessä, tai esimerkiksi kuoriaidan päällä.


    Kirkoissa saattoi olla useita, eri käyttötarkoitukseen valmistettuja ja eri kokoisia krusifikseja: niitä voitiin kantaa kulkueissa kirkollisina juhlapäivinä ja esimerkiksi peittää ja haudata pääsiäisen rituaaleissa. Keskiajalla krusifiksi visualisoi Kristuksen pelastusuhrin ja ehtoollisen merkitystä. Kristuksen ihmisyyden kuvaamisen ja kärsimykseen samaistumisen tarve heijastuivat 1300-luvulta lähtien krusifikseissa niin, että Kristuksen haavoja ja verta korostettiin. Keskiajan jälkeen krusifiksien merkitys kirkkotilassa väheni ja luterilaisissa kirkoissa ne on usein liitetty osaksi alttarilaitetta. Keskiajalta säilyneet krusifiksit on asetettu usein korkealla, kuorialueen rajalla tai ne on kiinnitetyllä palkille. Näitä ja muita suurikokoisia krusifikseja nimitetään usein virheellisesti triumfikrusifikseiksi.


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Taidehistoria:krusifiksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:krusifiksi.)