Oikeustiede:toimeentulotuki

Tieteen termipankista

toimeentulotuki

toimeentulotuki
Määritelmä viimesijainen taloudellinen etuus, jota maksetaan henkilölle, joka ei saa toimeentuloaan muista lähteistä, ja jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen vähintään välttämätön toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä
Selite

Perustuslain 19 §:n 1 momentin mukaisella jokaisen oikeudella välttämättömään toimeentuloon ja toimeentulotuella on yhteys. Toimeentulotukea pidetään perustuslain edellyttämän välttämättömän toimeentulon toteuttajana. Toimeentulotuella myös turvataan useiden ihmisoikeussopimusten edellyttämää vastaavaa oikeudetta toimeentuloon. Toimeentulotuki jakautuu kolmeen osaan: Kansaneläkelaitoksen myöntämään perustoimeentulotukeen ja kuntien myöntämiin täydentävään ja ehkäisevään toimeentulotukeen.

Toimeentulotuen saamisen yleinen edellytys on, että henkilö on työssä, toimii yrittäjänä tai on sellaisessa elämäntilanteessa, jossa työntekoa ei voida edellyttää. Jos henkilö ei ole edellä mainitussa elämäntilanteessa, on hänen ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi. Jos henkilö ei ilmoittaudu työnhakijaksi, voidaan hänen perustoimeentulotukeaan leikata enintään 20 prosenttia ja, jos toistuvasti kieltäytyy työstä tai työllistävistä toimenpiteistä, enintään 40 prosenttia. Alarajana on kuitenkin aina perustuslain vaatiman ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan säilyminen. Perustoimeentulotuen perusosalla katetaan jokapäiväisen elämän edellyttämät menot, kuten ravinto ja vaatetus. Perustoimeentulotukea myönnettäessä otetaan huomioon myös muut perusmenot, jotka aiheutuvat asumisesta, kotitaloussähköstä, kotivakuutuksesta ja vähäistä suuremmista terveydenhuoltomenoista.

Täydentävällä toimeentulotuella katetaan lasten varhaiskasvatuksen menoja, asumiskuluja, lasten harrastusmenoja ja perheen erityisistä tarpeista aiheutuvia menoja. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää perheen taloudellista turvallisuutta ja omatoimista selviytymistä sekä välttää pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Ehkäisevää tukea voidaan myös myöntää asumiseen ja taloudellisen tilanteen äkillisen heikentymisen lieventämiseksi. Tukea voi saada myös muun sosiaaliturvan odotusaikana.

Toimeentulotuen perusosan suuruudesta säädetään toimeentulotuesta annetussa laissa (1412/1997). Tukea myönnettäessä otetaan huomioon henkilön ja perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot eräin poikkeuksin. Toimeentulotuen muiden osien kuin perustoimeentulotuen perusosan suuruus riippuu todellisista menoista tai tarveharkinnasta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:toimeentulotuki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:toimeentulotuki.)