Taidehistoria:kokošnik

    Tieteen termipankista

    kokošnik

    Metallilangalla, helmin ja korukivin kirjaillusta silkistä ja pellavasta valmistettu, tavanomaista kookkaampi venäläinen kokošnik-päähine, jonka selkäpuolen koristeaiheena on kaksipäinen kotka. 1800-luku. The Metropolitan Museum of Art, New York.
    Kirkkoarkkitehtuuriesimerkkinä Pyhän Kolminaisuuden kirkko 1600-luvulta Moskovan Nikitinkasta. Kokošnikeja on käytetty runsaasti kattorakenteiden koristeina ja ikkunankehyksissä. Kuva: Lodo27. CC BY-SA 3.0.
    kokošnik
    Määritelmä

    1) slaavilaisella kulttuurialueella lähinnä naimisissa olevan naisen kansanpukuun kuuluva kaarevamuotoinen päähine, jonka täsmällinen muoto vaihtelee mutta on yleensä keskeltä korkeampi ja toisinaan teräväkärkinen

    2) venäläisessä kirkkoarkkitehtuurissa kölikaaren tai puoliympyrän muotoinen koristekaari, jolla ei ole rakenteellista merkitystä
    Selite

    Kansanpukuun etenkin Pohjois-Venäjällä 1500-luvulta 1800-luvulle kuulunut kokošnik oli arvokas päähine, joka saatettiin koristella helmin ja korukivin. Vähävaraisemmat käyttivät tavallisesti huivia.

    Kirkkoarkkitehtuurissa kokošnik-koristeita on käytetty 1500- ja 1600-luvuilla samoin kuin kansallisromanttisten virtausten myötä 1800-luvulta lähtien. Aihe esiintyy erityisesti kattorakenteiden, kupolinkaulojen ja tornien sekä ikkunankehysten koristeena. Toisin kuin zakomara, kokošnik ei ole kantava rakenne.
    Lisätiedot muinaisven. kokoš = kana tai kukko

    Erikieliset vastineet

    kokoshnikenglanti (English)
    kokochnikranska (français)
    kokosjnikruotsi (svenska)
    Kokoschniksaksa (Deutsch)
    кокошникvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ВласовВГ1993, Брокгаузъ&Ефронъ1895

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:kokošnik. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kokošnik.)