Oikeustiede:kirjallinen teos

    Tieteen termipankista

    kirjallinen teos

    kirjallinen teos
    Määritelmä yksi tekijänoikeudella suojattavien teosten tyyppi
    Selite

    Kirjalliset teokset mainitaan tekijänoikeuslain 1 §:ssä suojattuna teostyyppinä. Kirjalliset teokset sisältävät esimerkiksi kaunokirjalliset romaanit, runot, tieto- ja oppikirjat, sanomalehdet ja suulliset esitykset. Tekijänoikeuslain 1 § 2 momentin mukaan kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa tai muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa.

    Kirjallisten teosten teoskynnyksen on perinteisesti katsottu olevan varsin matala. Teoskynnyksen alittavia teoksia ovat lähinnä yksinkertaiset, tosiseikkoja sisältävät uutiset, ilmoitukset, aikataulut, luettelot sekä taulukot, joissa ei ole luovaa panosta, jolloin niitä ei pidetä omaperäisinä. Luettelojen, taulukoiden, ohjelmien ja muiden vastaavien töiden osalta kyseeseen voi kuitenkin tulla tekijänoikeuslain 49 §:n mukainen luettelosuoja. Korkein oikeus on arvioinut kirjallisen teoksen teostasoa esimerkiksi ratkaisussa KKO 2005:43, jossa katsottiin, että oppikirjoista koostetut sanastot ylittivät teoskynnyksen.

    Kirjallisen ilmaisun pituus on yhteydessä teokselta edellytettävään omaperäisyyden tasoon teoskynnystä arvioidessa. Tekijänoikeusneuvoston lausunnossa TN 2011:3 todettiin, että ilmaisut "tipi-tii" tai "tipitii" eivät ylittäneet teoskynnystä kirjallisina teoksina. Tekijänoikeusneuvoston mukaan lyhyen ilmaisun tekijänoikeussuoja edellyttää poikkeuksellisen korkeaa omaperäisyyden ja itsenäisyyden tasoa. Lausunnossa TN 2010:2 katsottiin, että ilmaisut "heikun keikun" ja "vinksin vonksin" eivät sellaisenaan ylittäneet tätä lyhyen ilmaisun poikkeuksellisen korkean teoskynnyksen tasoa. Kun niitä oli kuitenkin käytetty yhdessä laulun säkeessä ilmaisuna "kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun", teoskynnys ylittyi.

    Kuten muidenkin teostyyppien kohdalla, tekijänoikeus suojaa ainoastaan teoksen ilmaisumuotoa. Kirjallisten teosten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että suoja kohdistuu tekijän sanavalintoihin, joiden avulla tekijä on ilmaissut ajatuksensa ja tietonsa, eikä teoksen ideaan tai aiheeseen.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heidi Keskinen

    Käytetyt lähteet

    Harenko&al2016, HaarmannP-L2014, PihlajarinneT2014, Tekijänoikeuskomitea1953:5, KKO2005:43, TN2011:3, TN2010:2

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:kirjallinen teos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kirjallinen teos.)