Geologia:tektiitti

    Tieteen termipankista

    tektiitti

    tektiitti
    Määritelmä maapallon pinnalla tai pinnanläheisissä sedimenteissä törmäyskraatterien kaukoheitteleenä esiintyvä törmäyssulasta ilmakehässä jähmettymällä muodostunut lasikappale
    Selite Tektiittejä esiintyy ainoastaan Keski-Euroopan, Pohjois-Amerikan, Norsunluurannikon ja Australaasian tektiittikentillä. Alle millimetrin läpimittainen tektiitti on mikrotektiitti.
    Lisätiedot

    Keski-Euroopan tektiitit eli moldaviitit ovat peräisin Riesin törmäyskraatterista eteläisestä Saksasta, Pohjois-Amerikan tektiitit (bediasiitit, georgiaiitit ja muutamat yksittäiset löydöt) Chesapeake Bayn kraatterista Yhdysvaltain itärannikolta, ja Norsunluurannikon tektiitit Bosumtwin kraatterista Ghanasta. Erittäin laajan Australaasian tektiittikentän synnyttänyttä kraatteria ei tunneta. Niistä on käytetty löytöpaikkansa mukaan lukuisia eri nimityksiä, mm. australiitti, indokiniitti, thailandiitti, javaniitti, billitoniitti, filippiniitti, rizaliitti ja malesianiitti, mutta kaikkia näitä voidaan kutsua australaasian tektiiteiksi.

    Tektiitit syntyvät shokkimetamorfoosin seurauksena kvartsirikkaista sedimenteistä tai sedimenttikivistä sulamalla. Ne muodostuvat törmäyssulapisaroiden ja -roiskeiden jähmettyessä ilmalennon aikana, joten niillä on tyypillisesti aerodynaamisten voimien aiheuttama muoto. Muong Nong -tyypin tektiitit sen sijaan ovat kerroksellisia ja tavallisia tektiittejä suurempia, eikä niillä havaita aerodynaamisia muotoja. Valtaosa Muong Nong -tyypin tektiiteistä on löydetty Australaasian tektiittikentältä, mutta muutamia löytöjä on tehty myös Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

    Euroopassa ja australiassa tektiittejä käytettiin koriste-esineinä jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Lukuisat varhaiset tektiittien tutkijat, mm. Charles Darwin, pitivät niitä obsidiaanin kaltaisena vulkaanisena lasina. Lisäksi ennen Apollo-lentojen tuomia kuunäytteitä monet tutkijat olettivat tektiittien olevan peräisin Kuusta, mutta nykyisin tämä käsitys on täysin vanhentunut, eikä se koskaan edustanut tektiittitutkijoiden valtavirran näkemystä.

    Erikieliset vastineet

    tektiteenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    McCallGJH2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Geologia:tektiitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:tektiitti.)