Filosofia:kopernikaaninen kumous
kopernikaaninen kumous
kopernikaaninen kumous |
Määritelmä
Kantin kriittisen filosofian lähtökohta, jossa ontologia nähdään riippuvaisena subjektin tiedostuskyvystä ja -rakenteista
Selite
Perinteisen käsityksen mukaan tietäminen edellyttää uskomuksen totuutta ja uskomus on tosi, jos se vastaa uskomuksen kohteena olevan objektin tai asiaintilan todellisuutta. Tämä todellisuus puolestaan on totuuden korrespondenssiteorian mukaan riippumaton tietämisen, uskomisen ja havaitsemisen subjektista. Tämän käsityksen mukaan maailman ontologia on siis riippumaton meidän tiedostamme siitä. Immanuel Kantin nk. kriittinen filosofia perustuu tämän käsityksen kritiikille, jota hän kutsui kopernikaaniseksi kumoukseksi. Kantin mukaan tiedolliset kokemuksemme ovat tulosta paitsi subjektin ulkopuolisen maailman vaikutuksesta, myös subjektin oman tietoisuuden rakenteista - meillä ei ole pääsyä maailmaan sinänsä, vaan kaikki tietomme ja kokemuksemme siitä on aina aistikykymme muodon ja ymmärryksemme kategorioiden rakenteistamaa. Ontologia tulee riippuvaiseksi subjektin tiedostamiskyvystä ja -rakenteista.
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Filosofia:kopernikaaninen kumous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kopernikaaninen kumous.)