Taidehistoria:viridian

Tieteen termipankista

viridian | viridiini

viridian
viridiini
Määritelmä syvänvihreä väriaine, joka on kemialliselta koostumukseltaan kromihydroksidia
Selite

Viridian on hieman läpikuultava, kirkas ja kestävä normaaliväri, jonka tiettävästi kehitti pariisilainen värinvalmistaja Pannetier 1838. Laajemmin taiteilijavärinä se tuli saataville 1862 ja esimerkiksi Winsor & Newtonin myyntiluetteloon 1869, mutta koska kromihydroksidin tuottaminen oli kallista, oli myös väri hintavaa. Taiteilijat kuitenkin ihastuivat värin ominaisuuksiin, ja muun muassa monet ranskalaiset impressionistit samoin kuin esimerkiksi Vincent van Gogh (1853-1890) käyttivät sitä.

Viridianin väri-indeksinumero (Colour Index) on CI 77289 / Pigment green 18. Viridianista on värimarkkinoilla käytetty useita synonyymejä kuten nürnberginvihreä ja Mittlerinvihreä sekä taidemaalari Paolo Veroneseen (1528-1588) viitaten Veronesen vihreä, joka alun perin oli kupariarsenikin nimitys mutta jota alettiin käyttää viridianista 1800-luvun jälkipuolella. Viridiania käyttäen on valmistettu myös tiettyjä sekoituksia, esimerkiksi viridianin ja sinkkikeltaisen yhdistelmänä viktorianvihreää ja permanenttivihreää.
Lisätiedot lat. viridis = vihreä, nuori > engl. viridian

Erikieliset vastineet

Pannetier's greenenglanti (English)
viridianenglanti (English)
vert Guignetranska (français)
viridienranska (français)
kromoxidhydratgröntruotsi (svenska)
smaragdgröntruotsi (svenska)
Chromoxidhydratgrünsaksa (Deutsch)
вер-гиньеvenäjä (русский)
изумрудная зеленьvenäjä (русский)
kroomhüdroksiidrohelineviro (eesti)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Pigment compendium

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Taidehistoria:viridian. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:viridian.)