Oikeustiede:toissijainen suojelu
toissijainen suojelu
toissijainen suojelu |
Kansainvälisellä suojelulla tarkoitetaan turvapaikkaa ja toissijaista suojelua. Jos turvapaikan antamisen edellytykset eivät täyty, hakijalle voidaan kuitenkin myöntää toissijaista suojelua.
Ulkomaalaislain 88 §:n 1 momentti mukaan ulkomaalaiselle, joka oleskelee Suomessa, myönnetään oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, jos edellytykset turvapaikan antamiselle ei täyty, mutta on esitetty merkittäviä perusteita uskoa, että jos ulkomaalainen palautetaan kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa, hän joutuisi todelliseen vakavan haitan vaaraan ja hän on kykenemätön tai sellaisen vaaran vuoksi haluton turvautumaan sanotun maan suojeluun. Vakavalla haitalla tarkoitetaan kuolemanrangaistusta ja teloitusta, kidutusta tai muuta epäinhimillistä tai ihmisarvoa loukkaavaa kohtelua tai rangaistusta. Vakavana haittana pidetään myös mielivaltaisesta väkivallasta aseellisen selkkauksen yhteydessä johtuvaa vakavaa ja henkilökohtaista vaaraa.
EU:lla on oma turvapaikkajärjestelmä (Common European Asylum System, CEAS). Järjestelmä sisältää muun muassa määritelmädirektiivin 2011/95/EU, menettelydirektiivin 2013/32/EU, Dublin-asetuksen (EU) N:o 604/2013 ja paluudirektiivin 2008/115/EY. Toissijainen suojelu pohjautuu määritelmädirektiiviin.
Pakolaisoikeuden keskeinen periaate on palautuskielto (non-refoulement), jonka mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.
Käytetyt lähteet:
- Ulkomaalaislaki 301/2004
- EU:n komission internet-sivut: https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/asylum_en
- Maahanmuuttoviraston internetsivut: https://migri.fi
- UNHCR:n ylläpitämä Refword-tietokanta: www.refworld.org
Kirjoittaja: Tuomas Kuokkanen
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
2011/95/EU, SopS77/1968, SopS78/1968, AerJ2016, Goodwin-Gill&McAdam2007, Hathaway&Foster2015, Kallio&al(toim.)2018, UNHCR1993
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:toissijainen suojelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:toissijainen suojelu.)