Oikeustiede:visuaalinen oikeuskulttuuri
visuaalinen oikeuskulttuuri
visuaalinen oikeuskulttuuri |
Määritelmä
Oikeuskulttuurin osa, jonka muodostavat oikeudellisina pidettyjen toimintojen ulkonaiset muodot (kuten oikeudenkäyntirituaalit), näiden toimintojen näkyvät puitteet (kuten oikeustalojen arkkitehtuuri) ja oikeudellisten toimijoiden käyttämä symbolinen esineistö ja vaatetus (kuten tuomarinviitta).
Laajassa mielessä visuaaliseen oikeuskulttuuriin voidaan lukea myös muihin kuin varsinaisiin juridisiin yhteyksiin sijoittuva mutta oikeuteen liittyvä tai oikeudenmukaisuuden vaatimusta korostava taide (kuten oikeuden jumalattaren kuvat seteleissä ja hallitsijoiden muistomitaleissa).Selite
Visuaalisella oikeuskulttuurilla on läheinen yhteys visuaaliseen oikeuteen, ts. oikeussääntöihin tai sopimuskohtiin, joiden sisältö tai soveltaminen yksittäisessä tilanteessa välitetään oikeusyhteisön jäsenille muussa kuin kirjallisessa muodossa. Keskiajalla oikeussäännöt, erityisesti rikokset ja rangaistukset, saatettiin iskostaa lukutaidottoman kansan tietoisuuteen havainnollisten kuvien muodossa. Nykyaikana visuaalisia juridisia viestejä sisältävät esim. liikenne- ja merimerkit. Sama koskee oikeudellisiin asiakirjoihin liittyviä kaavioita, piirroksia ja karttoja. Varsinkin silloin, kun tällaiseen viestintään liittyy taiteellinen aspekti (esim. liikennemerkkien graafinen suunnittelu), se voidaan nähdä myös osana visuaalista oikeuskulttuuria.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila
Lähikäsitteet
- oikeuden jumalatar
- oikeuden vaaka
- oikeudenkäyntikirjelmä
- oikeudenkäyntirituaalit
- oikeusikonografia
- oikeussali
- oikeustalo
- tuomarinperuukki
- tuomarinviitta
Käytetyt lähteet
GaraponA1997, KocherG1992, MattilaH2018, Modeer&Sunnqvist(eds.)2012, Resnik&Curtis2011, Wagner&Sherwin(eds)2014, MattilaH2013b
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:visuaalinen oikeuskulttuuri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:visuaalinen oikeuskulttuuri.)