Geologia:migmatiitti
migmatiitti
migmatiitti |
Määritelmä
seoskivi, jossa vanhempaan kiveen (yleensä gneissiin) on magmana tai liuoksina tunkeutunut tai vanhemmasta kivilajista metamorfoosin yhteydessä sulanut ja erottunut nuorempaa kiveä (yleensä graniittia)
Selite
Migmatiitti on usein raitainen kivi, josta voi paljain silmin erottaa vaalean, yleensä graniittisen, osan (leukosomi) ja tumman gneissimäisen osan (paleosomi). Leukosomin ja paleosomin lisäksi kivestä voi erottaa ohuen tumman raidan, melanosomin. Leukosomia ja melanosomia kutsutaan yhteisnimellä neosomi.
Lisätiedot
Suomalainen geologi Jakob Johannes Sederholm (1863–1934) oli migmatiittien tutkija ja määritteli vuonna 1907 migmatiitti-termin[1] sekä monet migmatiitteihin liittyvät termit. Migmatiitti on johdettu kreikan kielen sanasta μῖγμα (mígma), joka tarkoittaa seosta.
Lähikäsitteet
- agmatiitti (osakäsite)
- melanosomi (osakäsite)
- neosomi (osakäsite)
- paleosomi (osakäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ "Då för alla dessa olika bergarter blandningen af olikartade beståndsdelar är det karaktäristiska, har jag tänkt för dessa föreslå beteckningen migmatiter (af μῖγμα, blandning)." Lähde: Sederholm, J. J. (1907). Om granit och gneis: deras uppkomst, uppträdande och utbredning inom urberget i Fennoskandia. Bulletin de la Commission Géologique de Finlande 23: 88.
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Geologia:migmatiitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:migmatiitti.)