Folkloristiikka:kertomusperinne
kertomusperinne
kertomusperinne |
Määritelmä
yhteisnimitys pääosin suullisena perinteenä levinneille suorasanaisen kerronnan lajeille kuten saduille, tarinoille ja kaskuille.
Selite
Kertomusperinteeksi on kutsuttu perinteistä kaavaa noudattavia ja perinteisiä sisältöjä hyödyntäviä suullisen proosan lajeja ja etenkin niiden kiteytyneitä, esteettisesti hioutuneita edustajia. Taustalla on folkloren aiempi, nykyistä kapeampi määrittely kansanomaiseksi sanataiteeksi, josta voidaan erottaa selväpiirteisiä lajeja ja näistä edelleen arkistoluokitusta ohjaavia tyyppejä ja aihelmia. 1980-luvulta lähtien folkloristiikassa on yhä enemmän alettu kiinnittää huomiota myös muihin, vähemmän kaavamaisiin kerronnan tapoihin, jotka eivät toteudu toistensa kaltaisten, selvärajaisten performanssien jatkumona perinneyhteisössä. Samalla perinne on alettu ymmärtää monitahoisemmin: ei pelkästään teksteinä vaan myös niiden käyttönä, tuottamisena ja tulkintoina erilaisissa konteksteissa. Vaikka näkökulmat ovat laajentuneet, kertomusperinne-termiä voi tarvittaessa edelleen käyttää, jos tarkastellaan kiteytyneitä proosaperinteen lajeja.
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.1.2025: Folkloristiikka:kertomusperinne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:kertomusperinne.)