Folkloristiikka:taidelähtöinen menetelmä
taidelähtöinen menetelmä
taidelähtöinen menetelmä |
Määritelmä
menetelmä, jonka pyritään taiteen avulla saamaan aikaan kohderyhmässä – ihmisessä, yhteisössä – muutoksia tai ylipäätään vaikuttaa
Selite
Menetelmässä taide toimii ikään kuin peilinä, jonka kautta voi tarkastella esimerkiksi omia tai työyhteisön toimintatapoja ja toimintamalliensa ongelmakohtia. Taidelähtöinen menetelmä perustuu taiteen eri lajeihin kuten kuvataiteeseen, valokuvataiteeseen, musiikkiin, teatteriin, sirkukseen, kirjoittamiseen/kirjallisuuteen, elokuvaan, animaatioon. Kun taiteen tekeminen tuottaa taideteoksen, niin taidelähtösissä menetelmissä pureudutaan itse prosessiin; tärkeintä on prosessi, ei itse tuotos. Taidelähtöisen työskentelyn vetäjänä toimii usein taiteilija, jolla on alansa menetelmällinen osaaminen. Työskentelyn tavoitteena on luovuuteen rohkaiseminen, uusien ajatusten ja oivallusten herättäminen, näkeminen ja kokeminen. Esimerkiksi työelämässä taidelähtöinen työskentely voi synnyttää ns. vapaan tilan, toisenlaisen mielentilan, jossa voi tarkastella toimintaansa ja toimintatapojaan uusista näkökulmista.
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Folkloristiikka:taidelähtöinen menetelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:taidelähtöinen menetelmä.)