Oikeustiede:new yorkin sopimus

    Tieteen termipankista

    New Yorkin sopimus

    New Yorkin sopimus
    Määritelmä New Yorkin sopimuksella tarkoitetaan yleensä ulkomaisten välitystuomioiden tunnustamista ja täytäntöönpanoa koskevaa New Yorkissa 10.päivänä kesäkuuta 1958 tehtyä yleissopimusta [1]
    Selite

    New Yorkin sopimus koskee paitsi vieraassa valtiossa annettujen välitystuomioiden tunnustamista ja täytäntöönpanoa, myös kirjallisesti tehdyn välityssopimuksen tunnustamista. Niinpä New Yorkin sopimuksen VII artiklan 2 kappaleen mukaan Genevessä 1923 tehty välityslausekkeita koskeva pöytäkirja samoin kuin Genevessä 1927 tehty sopimus ulkomaisten välitystuomioiden täytäntöönpanosta lakkaavat olemasta voimassa sopimusvaltioiden välillä sinä päivänä ja siinä laajuudessa kuin nämä tulevat New Yorkin sopimuksen sitomiksi. Saman artiklan 1 kappaleen mukaan New Yorkin sopimuksen määräykset eivät vaikuta sopimusvaltioiden tekemien välitystuomioiden tunnustamista ja täytäntöönpanoa koskevien monenvälisten- tai kahdenvälisten sopimusten pätevyyteen eivätkä riistä keneltäkään asianosaiselta oikeutta vedota välitystuomioon sillä tavoin tai siinä laajuudessa kuin sen maan laki ja sopimukset, missä tähän välitystuomioon on vedottu, sallivat.

    New Yorkin sopimus soveltuu ulkomailla annettuihin välitystuomioihin riippumatta siitä, voidaanko välitystuomiolla ratkaistua riita-asiaa pitää kansainvälisluonteisena. New Yorkin sopimus soveltuu vieraassa valtiossa annettuihin välitystuomioihin riippumatta siitä, onko tuomio annettu toisessa sopimusvaltiossa tai valtiossa, joka ei ole sopimusvaltio, jollei valtio, jossa New Yorkin sopimuksen vedotaan, asianmukaisesti vastavuoroisuuden perusteella ole ilmoittanut soveltavansa sopimusta ainoastaan toisen sopimusvaltion alueella annettujen välitystuomioiden tunnustamiseen tai täytäntöönpanoon. Sopimusvaltio voi myös ilmoittaa soveltavansa New Yorkin sopimusta ainoastaan sellaisiin sopimuksista tai muista oikeussuhteista aiheutuviin riitakysymyksiin, joita tällaisen ilmoituksen tekevän valtion kansallisen lainsäädännön mukaan pidetään luonteeltaan kaupallisina.

    New Yorkin sopimus on nyt (huhtikuu 2016) voimassa 156 valtiossa. Suomessa New Yorkin sopimus tuli voimaan 19. päivänä huhtikuuta 1962.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Gustaf Möller


    Alaviitteet

    1. New Yorkissa on tehty useita kansainvälisiä monenkeskisiä sopimuksia, jotka tunnetaan nimellä New Yorkin sopimus, muun muassa lapsen elatusavun perintää koskeva sopimus. Tunnetuin näistä sopimuksista lienee ainakin nykyisin edellä mainittu välitystuomion täytäntöönpanoa koskeva sopimus

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:new yorkin sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:new yorkin sopimus.)