Oikeustiede:oikeuskulttuuri (oikeussosiologia)
oikeuskulttuurioikeussosiologia
oikeuskulttuuri |
Oikeuskulttuuria on tarkasteltu esimerkiksi oikeudenkäyntien määrän, oikeudellisiin instituutioihin kohdistettujen asenteiden, oikeudellisen retoriikan ja oikeudellisen ideologian näkökulmasta. Usein käytetään myös sellaisia ilmaisuja kuin eurooppalainen oikeuskulttuuri, pohjoismainen oikeuskulttuuri tai kansallinen oikeuskulttuuri. Yhtenä erottavana tekijänä käsityksissä on se, viitataanko oikeuskulttuurilla "elitistisemmin" juridiseen professioon ja heidän toimintaansa vai myös "populaarimmin" kansan käsityksiin tai käyttäytymiseen.
Oikeuskulttuurilla voidaan tarkoittaa tapaa, jolla oikeutta harjoitetaan ja kuinka siihen suhtaudutaan. Oikeuskulttuuriin voidaan lukea myös oikeuden harjoittajat ja heidän toimintatapansa. Niitä ovat esimerkiksi tuomarit, asianajajat ja syyttäjät. Siihen liittyy myös tuomioistuinten erityinen kieli ja toimintatavat. Oikeuskulttuurin osana usein puhutaan tuomioistuinkulttuurista. Kaikkein laajimmassa mielessä oikeuskulttuurilla tarkoitetaan sitä kokonaisuutta, jonka yksittäisen valtion tai valtioryhmän lainsäädäntö, tuomioistuinlaitos ja oikeusolot muodostavat. Näin ymmärrettynä oikeuskulttuuri on perinteisen kulttuuri-käsitteen lohko.Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
ErvastiK2005, KemppinenJ1999, MattilaH2000
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:oikeuskulttuuri (oikeussosiologia). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuskulttuuri (oikeussosiologia).)