Oikeustiede:taiteen ja kulttuurin edistäminen/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Taiteen harjoittajille myönnetään valtion taiteilijatukea erilaatuisina apurahoina, palkintoina, taiteilijaprofessuureina ja taiteilijaeläkkeinä. Kirjastokorvauksia kerätään tarkoituksena jakaa apurahoina ja avustuksina kirjailijoille ja kääntäjille korvausta siitä, että kirjoja pidetään maksuttomasti saatavilla yleisissä kirjastoissa. Tekijänoikeus tuottaa eräitä korvauksia alkuperäiselle taiteellisen teoksen luojalle.
Taiteita ja taiteen harjoittamista tukevat myös useat yksityiset säätiöt. Valtion kulttuurille suuntaaman tuen muoto on verovähennysoikeus, joka koskee eräitä lahjoituksia. Taide- ja kulttuuritarkoitukseen myönnetyt stipendit ja taidepalkinnot ovat yleensä verovapaita. Taiteen harjoittajien ammatilliset järjestöt saavat valtiolta tukea.
Taidetta opetetaan käytännössä kaikilla koulutustoiminnan tasoilla. Yliopistotasolla on Taideyliopisto, jossa annetaan musiikin, teatterin ja kuvataiteiden opetusta, Aalto-yliopistossa on taideteollinen korkeakoulu ja useissa muissakin yliopistoissa on taiteiden tiedekunta tai annetaan muuten taiteen alan koulutusta. Taidealan opetusta annetaan useissa ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Taiteen opetusta tuetaan taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) nojalla. Lukiokoulutuksen piirissä eräät lukiot ovat painottuneet taiteisiin.
Esittävän taiteen puolella julkista tukea saavat teatterit, orkesterit ja ooppera sekä oopperan osana baletti. Muista kulttuurilaitoksista tukea saavat mm. museot ja kirjastot. Kirjastot kuuluvat kunnan lakisääteiseen toimialaan. Kunnan tehtävänä on kirjastojen ohella edistää, tukea ja järjestää kulttuuritoimintaa kunnassa. Sen tulee järjestää asukkailleen mahdollisuuksia taiteen perusopetukseen sekä taiteen harrastusta tukevaan opetukseen.
Taiteen ja kulttuurin edistämiseen kunta saa opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) mukaisesti rahoitusta lakisääteiseen toimintaansa.