Oikeustiede:vankeusrangaistus/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Vankeutta tuomitaan määräajaksi tai elinkaudeksi. Määräaikaista vankeusrangaistusta tuomitaan vähintään 14 päivää ja enintään 12 vuotta. Yhteistä rangaistusta määrättäessä enimmäisaika on 15 vuotta. Elinkautinen vankeusrangaistus voidaan tuomita ainoastaan muutamista törkeistä rikoksista.
Enintään kahden vuoden pituinen vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi. Jos ehdollista vankeutta yksinään on pidettävä riittämättömänä rangaistuksena, sen ohessa voidaan tuomita sakkoa, tai jos ehdollinen vankeus on vuotta pitempi, vähintään 20 ja enintään 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Rikoksen alle 21-vuotiaana tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan. Valvonnan järjestämisestä vastaa Rikosseuraamuslaitos.
Ehdollisen vankeuden täytäntöönpano lykkäytyy koeajaksi, joka on vähintään vuosi ja enintään kolme vuotta. Jos tuomittu koeaikana tekee uuden rikoksen, josta olisi tuomittava ehdotonta vankeutta, voi tuomioistuin määrätä ehdollisen rangaistuksen pantavaksi täytäntöön. Tuomioistuin voi myös määrätä ehdollisen täytäntöönpantavaksi vain osaksi, jolloin rangaistus jää muulta osin ehdolliseksi entisin koeajoin. Ehdoton vankeusrangaistus pannaan täytäntöön suljetussa vankilassa tai avolaitoksessa. Vankeuden täytäntöönpanosta ja vankien kohtelusta säädetään vankeuslaissa. Vankeuden tavoitteena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan sekä estää rikosten tekeminen rangaistusaikana. Vankeuden täytäntöönpano ei saa aiheuttaa vangin oikeuksiin ja olosuhteisiin muita kuin niitä, joista säädetään laissa tai jotka välttämättä seuraavat itse rangaistuksesta. Vankeus on pantava täytäntöön siten, että täytäntöönpano on turvallista yhteiskunnalle, henkilökunnalle ja vangeille. Vankilan olot on järjestettävä niin pitkälle kuin mahdollista vastaamaan yhteiskunnassa vallitsevia elinoloja. Vangin mahdollisuuksia ylläpitää terveyttään ja toimintakykyään on tuettava. Vapaudenmenetyksestä aiheutuvia haittoja on pyrittävä ehkäisemään.
Vanki sijoitetaan ensisijaisesti lähelle kotipaikkaansa perheyhteyksien säilymiseksi. Mies- ja naisvangit sijoitetaan vankiloissa eri asunto-osastoille. Tuomittu voidaan sijoittaa vapaudesta suoraan avolaitokseen, jos vankeusrangaistus on pituudeltaan enintään vuoden ja vanki sitoutuu päihteettömyyteen ja sen valvontaan.
Suunnitelmallisen vankeusprosessin tärkein työvälinen on rangaistusajan suunnitelma, joka valmistellaan yhteistyössä vangin kanssa. Suunnitelma sisältää vangin sijoittamista, rangaistusaikaista toimintaa, valvottua koevapautta ja ehdonlaista vapauttamista sekä poistumisluvan myöntämistä koskevat tiedot.
Vangit ovat velvollisia osallistumaan työhön, opiskeluun tai muuhun toimintaan. Toiminnan tarkoituksena on edistää vangin sijoittumista yhteiskuntaan. Vangille maksetaan ammattityöstä avolaitoksessa palkkaa, ja muusta toiminnasta avolaitoksessa ja suljetussa vankilassa toimintarahaa. Vangilla on oikeus kirjeenvaihtoon, puhelimen käyttöön ja tapaamisiin. Vieraita vanki voi ottaa vastaan tapaamista varten varattuina aikoina.
Vangit saavat vankilassa päivittäisen ruuan ja vaatetuksen. Vanki voi käyttää myös omia vaatteitaan, mutta tätä voidaan rajoittaa vankilan järjestyksen tai työturvallisuuden vuoksi. Avolaitoksissa vangeilla on aina omat vaatteet.
Vangille voidaan rangaistusajan pituuden perusteella myöntää poistumislupa, kun vankilassaoloajasta kaksi kolmasosaa on suoritettu. Poistumislupa voidaan myöntää myös tärkeästä syystä. Vanki voi viettää vapaa-aikaansa myös yhdessä muiden vankien kanssa esimerkiksi kirjastossa tai liikunnan parissa. Vangeilla on mahdollisuus ulkoilla vähintään tunti päivässä. Vankiloissa on myös tilat uskonnonharjoitukseen. Vangille voidaan määrätä kurinpitorangaistus, jos vanki syyllistyy järjestysrikkomukseen. Jollei muistutusta pidetä riittävänä, kurinpitorangaistuksena voidaan määrätä varoitus, oikeuksien menetys ja yksinäisyysrangaistusta enintään 14 vuorokautta. Ehdottomasta vankeusrangaistuksesta vanki vapautetaan ehdonalaiseen vapauteen. Vanki voidaan sijoittaa aikaisintaan kuusi kuukautta ennen ehdonlaista vapauttamista valvottuun koevapauteen.
Kirjoittaja: Ulla Mohell