Oikeustiede:valvontarangaistus/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Valvontarangaistus on toissijainen yhdyskuntapalvelulle ja sen tuomitsemisen edellytyksenä on, että yhdyskuntapalvelulle on este. Rangaistus on tarkoitettu lähinnä ensikertaisille rikoksentekijöille, joten aikaisemmat valvontarangaistukset ja vankeusrangaistukset voivat muodostaa esteen valvontarangaistukseen tuomitsemiselle. Edellytyksenä on, että valvontarangaistuksen tuomitsemista on pidettävä perusteltuna rikoksentekijän sosiaalisten valmiuksien ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Valvontarangaistuksen tuomitsemisen edellytyksenä on myös, että samassa asunnossa asuvat henkilöt ovat antaneet suostumuksensa täytäntöönpanoon. Seuraamusjärjestelmässä valvontarangaistus sijoittuu ankaruudeltaan yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman vankeuden väliin. Sillä korvataan osa lyhyistä, ehdottomista vankeusrangaistuksista ja se voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisena.

Valvontarangaistukseen tuomittu asuu kotonaan, mutta häntä valvotaan rangaistuksen aikana sekä sähköisesti teknisin välinein että muilla tavoin. Valvontarangaistukseen tuomittu on velvollinen noudattamaan hänelle toimeenpanosuunnitelmassa vahvistettua päiväohjelmaa. Se voi koostua suunnitelman mukaisesti työstä, koulutuksesta, kuntoutuksesta, toimintaohjelmista tai muusta tuomitun tilannetta edistävästä toiminnasta.

Tuomitun tulee pysytellä asunnossaan aina silloin, kun hänellä ei ole suunnitelmassa hyväksyttyä syytä poistua sieltä. Tuomittu saa liikkua asuntonsa ulkopuolella vain määrätyllä alueella. Valvontarangaistus edellyttää tuomitulta myös ehdotonta päihteettömyyttä. Teknisen valvonnan lisäksi viranomaiset valvovat rangaistuksen suorittamista ennalta ilmoittamattomin valvontakäynnein tuomitun asuntoon ja työpaikalle. Päihteettömyyttä valvotaan tarvittaessa puhalluskokein ja huumetestein.

Valvontarangaistuksen ehtojen toistuva tai vakava rikkominen johtaa rangaistuksen muuntamiseen ehdottomaksi vankeudeksi.

Kirjoittaja: Ulla Mohell