Oikeustiede:työtodistus

    Tieteen termipankista

    työtodistus

    työtodistus
    Määritelmä työsuhteen päättyessä työntekijän pyynnöstä annettava kirjallinen todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta
    Selite

    Työntekijällä on oikeus saada työnantajalta kirjallinen työtodistus työsuhteen päättyessä työsopimuslain 6 luvun 7 §:n mukaan. Työtodistuksen antaminen edellyttää aina työntekijän pyyntöä. Työtodistuksen on oltava kirjallinen, ja siinä tulee mainita työsuhteen kesto ja työtehtävien laatu. Työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä saadaan merkitä työtodistukseen vain, jos työntekijän erityisestä pyynnöstä. Muita merkintöjä työtodistukseen ei saa tehdä. Työntekijän edun mukaista voi olla pyytää työnantajaa merkitsemään työtodistukseen päättymisen syy, jos kysymys on ollut määräaikaisesta työsopimuksesta.

    Työntekijällä on oikeus saada ja vastaavasti työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus, jos sitä pyydetään 10 vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Jos työntekijä haluaa todistukseen arvion työtaidostaan ja käytöksestään, on sitä pyydettävä kuitenkin viimeistään viiden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Kymmenen vuoden jälkeen työnantajan on annettava todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta ainoastaan, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa. Samalla edellytyksellä voi saada uuden työtodistuksen kadonneen tai turmeltuneen työtodistuksen tilalle.

    Työntekijällä on oikeus saada työtodistus vain työsuhteen päättyessä. Työntekijä voi joskus tarvita ns. väliaikaista työtodistusta esimerkiksi hakiessaan uutta työtä. Tällaista todistusta työnantaja ei kuitenkaan ole lain mukaan velvollinen antamaan
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:työtodistus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työtodistus.)